Facebook uklonio natpis „Besplatno je i uvek će biti“

Izvor: SaznajNovo.com, 29.Avg.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook uklonio natpis „Besplatno je i uvek će biti“

It’s free and always will be“ – ovaj natpis je dugo stajao na Facebook stranici za prijavljivanje / registraciju. Kažem „stajao“ jer više ne stoji! Facebook ga je sklonio nedavno, a mnogi nisu ni primetili.
Naime, svih ovih godina Facebook je tvrdio da je ta društvena mreža besplatna i da će uvek biti. Natpis se nalazio odmah ispod „Sign up“ (registruj se) na početnoj stranici. Sada tog natpisa više nema a na njegovom mestu se nalazi „It’s >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << quick and easy„.
Ako bacimo pogled na Web Archive Facebook stranicu možemo videti da se 6. avgusta stari natpis nalazio na svom mestu.
Izvor: archive.org
Već narednog dana, 7. avgusta, slogan je zamenjen sa „It’s quick and easy“.
Izvor: archive.org
Ovaj natpis nisu ni trebali da stavljaju jer Facebook zapravo nikada nije bio besplatan. Svakako da korisnici nisu plaćali parama da bi se registrovali, ali su davali svoje podatke koje je Facebook dalje prodavao u marketinške svrhe.
Facebook nije besplatan niti je ikada bio. Njegova valuta su bili podaci korisnika. Nikada nije bio besplatan jer podaci vrede više od para“ – izjavio je pravnik Jose Antonio Castillo za Business Insider.
Castillo sumnja da ova promena ima veze sa tim što EU direktiva prepoznaje razmenu podataka kao vid plaćanja.
Uz to, u Facebook politici platforme (sekcija 7, klauzula 11) lepo piše: „Ne garantujemo da će Facebook zauvek biti besplatan“ – izvor.
Iz Facebook-a još uvek nisu dali komentare u vezi sa ovom promenom.
Link do članka - Facebook uklonio natpis „Besplatno je i uvek će biti“
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.