Facebook skandal u hrvatskom stilu

Izvor: Southeast European Times, 16.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook skandal u hrvatskom stilu

Hrvatski blogeri su vrlo uznemireni zbog, kako kažu, blatantnog pokušaja suzbijanja slobode govora. Njihove kritike usmerene su na sam politički vrh.

12/12/2008

Željana Grubišić za Southeast European Times – 12/12/08

Facebook je možda dobar način da se ljudi okupe oko nekog cilja, ali, kako je otkrio jedan hrvatski korisnik, takođe može da vam donese nevolje -- ako nameravate da ismevate >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ljude na visokim položajima.

Dvadesetdvogodišnji Nikša Klečak u martu je pokrenuo Facebook grupu pod nazivom "Kladim se da mogu da pronađem 5.000 korisnika Facebooka koji ne vole [hrvatskog premijera Ivu] Sanadera". Njegova nastojanja izazvala su pažnju hrvatske policije, koja ga je privela na ispitivanje krajem prošlog meseca.

Razlog? Na glavnoj strani Klečakovog Facebook-a postavljena je foto-montaža sa premijerom u nacističkoj uniformi. Policija je saopštila da je želela da zna da li Klečak poseduje bilo kakav nacistički materijal -- koji je zabranjen po hrvatskom zakonu. .

Klečak i njegove pristalice međutim tvrde da je taj korak bio politički motivisan.

"Briljantni umovi u policiji proglasili su ovu grupu, zajedno sa njenim vlasnikom (Klečakom), pretnjom protiv predsednika vlade (Ive Sanadera) i učinili sve što je u njihovoj moći da pronađu počinioca koji se usudio-la da kaže da ne voli premijera ", piše Mrak na Pollitika.

"Da, tako biva kada se neko usudi da takne vladu… kako je bilo onda tako je i sada … ne dirajte nedodirljive", slaže se palomina.

"Parlament EU usvojio je rezoluciju kojom se štite prava internet korisnika i propagira sloboda izražavanja i mišljenja na internetu", priseća se pulicer. "Rezolucijom se naglašava da je sloboda izražavanja jedna od osnovnih ljudskih vrednosti prihvaćenih u svim zemljama EU i da treba preduzeti konkretne mere za njenu odbranu ".

Nadovezujući se na taj komentar, Normalus predlaže da Klečak podnese žalbu glavnom sudu EU za ljudska prava. "EU treba da istraži šta rade naši političari", ukazuje on.

Izražavajući drugačije mišljenje, Sadako's apprentice ukorava premijerove kritičare zato što idu suviše daleko.

"Sanader nije neki super moćni car koji naređuje koga uhapsiti. … To je greška u korumpiranom sistemu, delo nekih lokalnih moćnika ili specifične interesne grupe. Budimo razumni, ne budimo kao gomila razjarenih huligana koji viču na Sanadera. Nije njegova greška sve što nam se dešava. Ovo je delo gamadi sa mnogo nižeg [političkog] nivoa", piše on.

Međutim, mnogi blogeri nisu uvereni u to. "Takvo kršenje ljudskih prava je sramotno, stvarno sramotno. Trebalo bi da se suprotstavimo, a ne da budemo zaplašeni", kaže Trkaonica.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.