Facebook prodavao reklamni prostor Rusima koji su širili lažne vesti

Izvor: ItRešenja.com, 09.Sep.2017, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook prodavao reklamni prostor Rusima koji su širili lažne vesti

Lažne vesti definitivno su jedan od najvećih problema modernog weba. Iako su na diskretan način priznali kako je u vreme poslednjih predsedničkih izbora u SAD-u bilo previše lažnih vesti koje su mnoge mogle navesti na pogrešne zaključke, Facebook je uredno takve optužbe odbacivao. Ipak, priča o lažnim vestima je ponovo aktuelna.

Otkriveno je kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << Facebook prodao reklamni prostor jednoj ruskoj grupi, koja je naime platila 100 hiljada američkih dolara za oglašavanje u toku Američkih predsedničkih izbora. Od juna 2015. do maja 2017., ova grupacija je svojim marketingom kreirala 470 lažnih profila i stranica vezanih uz američke predsedničke izbore, te su ciljano širili lažne vesti vezane uz izbore.

Navodno, niti jedna od tih stranica nije direktno lobirala za određena imena i aktuelnog predsednika SAD-a, ali su brojni sadržaji mogli uticati na loše zaključke i na kraju na glasove. Ceo slučaj ispituju američke vlasti, a Facebook je u međuvremenu počeo da blokira oglase sa stranica koje bi mogle objavljivati lažne vesti, a ograničen je i broj postova novosti koje se mogu povezati sa zlonamernim izvorima informacija.

Izvor: IT Vesti

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.