Facebook može uticati na promenu vaših stavova

Izvor: NovaEnergija.net, 22.Feb.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook može uticati na promenu vaših stavova

Shvatili smo. Ulogujete se na Facebook i za nekoliko trenutaka suočeni ste sa objavama koje propagiraju drugačije poglede ili zauzimate politički stav koji vam je blizak. Možda pišete komentare da iskažete svoje stavove, možda hajdujete sa svoje početne strane ono što nije saglasno sa vašim razmišljanjem… A možda takve objave i njihove kreatore – brišete.
Prema istraživanju koje je objavljeno u Social Media Studies, ovakve interakcije možda imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << neku vrednost i pored besa ispoljenog na Facebook-u. Dr Džejsion Li sa Univerziteta Lehigh i dr Tereza Majers sa Univerziteta George Mason analizirale su ponašanje na Internetu i njihove posledice, posmatrajući vezu između izloženosti suprotstavljenih političkih stavova na društvenim mrežama i promene mišljenja. Njihov zaključak: pregledom različitih stavova može se pokolebati prethodni stav neke osobe.
Ako osoba uleti u unakrsnu političku raspravu koristeći društvene mreže (SNSsocial networking sites), ona ima veliku mogućnost da prisvoji različita mišljenja i uključi se u diskusiju. Isto tako, ako je neki korisnik društvenih mreža motivisan za traganjem novim informacijama, on će verovatno doživeti promenu političkih vidika, navode istraživači.
Iako je to često frustrirajuće, možda izloženost drugom, suprotnom mišljenju i nije tako loša stvar – to nam pomaže da naučimo da sagledamo tuđa mišljenja i učestvujemo u debatama, jednostavnoj i zdravoj navici u kojoj bi trebalo učestvovati.
Izvor: refinery29.com
Foto: kaboompics.com
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.