Izvor: Radio 021, 16.Jun.2020, 13:43

Facebook i Google bi pre ukinuli vesti nego da dele zaradu od medijskih objava

Facebook je odbio poziv australijske vlade i novinskih kompanija za podelu prihoda od oglašavanja s medijima, sugerišući da bi radije ukinuo vesti na svojoj platformi.

Američki tehnološki džin saopštio je u prijavi australijskom regulatoru tržišnog takmičenja da vesti predstavljaju "vrlo mali deo" korišćenog sadržaja kod prosečnog korisnika.

"Kada bismo ukinuli novinske sadržaje, uvereni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smo da uticaj na naše finansijske pokazatelje u Australiji ne bi bio značajan", saopštio je Facebook u blagoj pretnji bojkotovanja lokalnih medijskih kompanija.

Dodao je da bi, s obzirom na društvenu vrednost i korist za medije, želeo da nastavi da prenosi objave medija.

Sledeći druge zemlje, Australija će predstaviti planove kojima želi da prisili Facebook i Google na podelu prihoda od oglašavanja koje zarađuju od vesti objavljenih na tim platformama. Inicijativu su snažno podržale dve najveće australijske medijske kompanije - "Rupert Murdoch News Corp" i "Nine Entertainment".

Tvrde da su krizu koja preplavljuje medijsku industriju širom sveta uglavnom prouzrokovali Google, Facebook i druge velike tehnološke kompanije koje su uzele ogromnu većinu prihoda od internet oglašavanja, bez poštene nadoknade medijskim kompanijama.

U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene da smanje broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija su privremeno obustavili rad ili su zatvoreni poslednjih godina.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.