Facebook gubi korisnike: Aha, zamalo!

Izvor: Mondo, 02.Maj.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook gubi korisnike: Aha, zamalo!

Prvi kvartal 2013. pokazao je da Facebook, uprkos glasinama da gubi korisnike, ne samo da je povećao njihov broj, nego je uvećao i prihode!

Broj mesečno aktivnih korisnika premašio je 1.1 milijardu, dok je broj dnevno aktivnih korisnika sa 618 porastao na preko 650 miliona korisnika samo za tri meseca. U brojkama na godišnjem nivou (prvi kvartal 2012. u poređenju s prvim 2013) to izgleda ovako:

- Broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dnevno aktivnih korisnika porastao je za 26 odsto

- Broj mesečno aktivnih korisnika porastao je za 23 odsto.

Povećan je i broj mesečno aktivnih mobilnih korisnika, kojih je krajem marta 2013. bilo preko 751 milion, što je čak 54 odsto više, nego krajem marta 2012. Broj mobilnih korisnika po prvi put od nastanka mreže premašio je broj računarskih korisnika Facebooka. Takođe, Facebook je agresivnije reklamirao svoju društvenu mrežu na tržištima u razvoju, kakva su ona u Africi i Aziji, pa je stoga porast broja Facebook korisnika u razvijenim zemljama manji, nego na ovim tržištima. Ukupno gledano, porast broja korisnika najpopularnije društvne mreže je konstantan i stabilan, što pokazuje i grafik koji je Facebook objavio.

Na kraju tromesečja Facebook je objavio i to da su prihodi od reklama porasli, ali i da se traži bolji način implementacije reklama i oglasa na mobilnoj verziji mreže. Facebook za mobilne uređaje ostvario je preko 30 odsto ukupnih prihoda od reklama na društvenoj mreži za prva tri meseca 2013. godine.

Raniji izveštaji nezavisnih istraživanja, međutim, pokazali su da je Facebook samo prošlog meseca izgubio preko šest miliona korisnika u Americi, što predstavlja pad od četiri odsto, prema analizama SocialBaers kompanije.

U Velikoj Britaniji smanjenje je iznosilo 1.4 miliona, što je pad od 4.5 odsto, a i korisnici u Kanadi, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu prelaze na alternativne društvene mreže.

Rezultate ovih istraživanja niko iz Facebooka nije želeo da komentariše.

(Marko Čavić, MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.