Facebook će uskoro čitati MISLI i to otvoreno priznaje!

Izvor: Mondo, 06.Avg.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook će uskoro čitati MISLI i to otvoreno priznaje!

Nakon svih afera sa praćenjem podataka, kompanija odlazi korak dalje i najavljuje tehnologiju kojom bi se "uključila" u ljudske misli!

Facebook radi na razvijanju uređaja koji bi se povezivao sa mozgom i "čitao" ljudske misli, prenosi "Vox".

Kompanija je to javno objavila na svom blogu, a ideja je da uređaj preuzima misli direktno iz neurona i prevodi ih u reči.

Kratkoročni cilj ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tehnologije je pomaganje pacijentima koji su paralizovani, dekodiranje signala njihovih mozgova i omogućavanje komunikacije bez pokreta. Ali, dugoročni cilj mogao bi da ima mnogo širu publiku - Facebook će pokušati da razvije tehnologiju koja bi nam svima omogućila da digitalne uređaje kontrolišemo mislima.

Naravno, za to bi Facebook morao našim mislima da ima pristup, primećuje "Vox", što otvara brojna etička pitanja.

Naučnici Univerziteta u San Francisku, čije istraživanje finansira Facebook, objavili su da su razvili algoritam koji bi prevodio signale moždane aktivnosti u reči na ekranu u realnom vremenu. Za sada, procenat uspeha je čak 61 odsto, a tek su počeli!

I kompanija Neuralink Ilona Maska nedavno je objavila da radi na sličnoj tehnologiji, koja bi zahtevala hirurško usađivanje niti u ljudski mozak. Facebook, s druge strane, radi na tehnologiji koja bi bila neinvazivna, i verovatno bi se postavljala na glavu kao kaciga, tako da ne bi bilo potrebe za operacijama.

Šta vi mislite o ovakvoj tehnologiji? Vaše komentare čekamo ispod vesti i na mrežama Facebook, Twitter i Instagram.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.