Erdogan blokirao društvene mreže

Izvor: Akter, 06.Apr.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan blokirao društvene mreže

Turske vlasti naredile su da budu blokirane društvene mreže Tviter, Fejsbuk i Jutjub kako bi sprečile širenje snimaka tužioca ubijenog prošle nedelje

Turske vlasti naredile su danas da budu blokirane društvene mreže Tviter, Fejsbuk i >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Jutjub kako bi sprečile širenje snimaka tužioca ubijenog prošle nedelje u

talačkoj krizi u sudu u Istanbulu, prenose mediji.

U poruci Uprave za telekomunikacije (TIB) objavljenoj na Jutjubu navodi se da je ova zabrana doneta administrativnom merom.

Prema internet sajtu dnevnika Hurijet, mera je doneta na osnovu odluke suda o blokadi 166 sajtova koji su objavili sliku tužioca, među kojima su i Fejsbuk, Tviter i Jutjub.

Tužoca Mehmeta Selima Kiraza su 31. marta više od šest sati kao taoca držala dvojica naoružanih pripadnika turske radikalne levičarske grupe, a preko društvenih mreža objavili su njegovu sliku sa pištoljem prislonjenim na slepoočnicu. Tužilac i dvojica napadača ubijeni su prilikom pokušaja policije da reši talačku krizu.

Odmah narednog dana tursko pravosuđe otvorilo je istragu protiv četiri turska lista optužena za "terorističku propagandu" zato što su objavili sliku tužioca na svom vebsajtu.

Današnja zabrana je prva veća zabrana društvenih mreža od kada je pre godinu Redžep Tajip Erdogan, tada premijer, privremeno blokirao Tviter i Jutjub uoči lokalnih izbora u martu 2014. zbog toga što su preko njih objavljivani audiosnimci o navodnoj korupciji u njemu bliskim krugovima.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.