Izvor: Blic, 28.Feb.2016, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski poslanik gađan cipelom zbog večere s izraelskim ambasadorom

Egipatskog poslanika Tafika Okašu gađao je danas u parlamentu cipelom jedan kolega, dok su drugi zahtevali da bude suspendovan jer je pozvao izraelskog ambasadora na večeru, prenose danas izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

Okaša, koji je takođe popularan voditelj TV programa, u fokusu je kontroverze otkako je u četvrtak izraelski ambasador Haim Koren postavio na svoju Fejsbuk stranicu fotografiju njih dvojice od srede uveče, navodi Asošiejted pres. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine, ali su odnosi između dve susedne zemlje hladni.

Izrael ima ambasadora u glavnom gradu Egipta, ali egipatski zvaničnici se uglavnom distanciraju od njega i mesto na kome se nalazi ambasada je ranije bila poprište protesta, prenose izraelski mediji izveštaj Rojtersa.

Okaša je međutim ugostio izraelskog ambasadorau svom domu u severoistočnoj provinciji Dakahlia.

On je čak objavio svoj poziv ambasadoru uživo u svom TV programu.

Egipatska novinska agencija MENA javlja da je sednica parlamenta bila prekinuta na deset minuta jer su i Okaša i poslanik, koji ga je gađao, isterani iz sale.

Potez Okaše izazvao je negodovanje u medijima i egipatskom parlamentu, u kome su poslanici nedavno položili zakletvu.

Oko 100 poslanika je takođe potpisalo saopštenje, u kojem odbaciju normalizaciju odnosa s Izraelom i traže istragu Okašanih postupaka.

On je rekao lokalnim medijima pre početka sednice da nije učinio ništa loše, pošto Egipat ima pune diplomatske odnose s Izraelom.

Koren je potvrdio Rojtersu da su se on i zaposleni u ambasadi sastali i večerali tri sata u domu egipatskog poslanika.

Okaša je predložio sastanak na kome je izneo ideju o pomoći Izraela Egiptu u oblasti obrazovanja i poljoprivrede, između ostalog, rekao je Koren.

Ambasador je objasnio da je ponudio da se te ideje ostvare, da se njih dvojica ponovo sretnu i najavio da će uskoro pozvati Okašu u svoju rezidenciju.

Okaša je navodno znao da će biti napadnut ali je pokazao da je "jako hrabar" jer je čvrsto ostao pri svom stavu, dodao je izraelski ambasador.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) ZBOG VEČERE S IZRAELSKIM AMBASADOROM: Poslanik u egipatskom parlamentu gađao kolegu cipelom

Izvor: Kurir, 28.Feb.2016

Poslanici egipatskog parlamenta oštro su danas kritikovali svog kolegu Tavfika Okašu, jer je bio domaćin na večeri izraelskom ambasadoru, a jedan od poslanika gađao ga je cipelom - što se u arapskom svetu smatra uvredom...Poslanik Kamal Ahmad pogodio je cipelom Okašu, kontroverznog televizijskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.