Dubrovački biskup podržao Split Prajd

Izvor: Blic, 02.Jun.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubrovački biskup podržao "Split Prajd"

Dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je svoje sunarodnike u Splitu da povodom "Split Prajda", manifestacije koju organizuju pripadnici polnih manjina zakazane za 9. jun, "ne učine nešto što nije hrišćanski" i na "uvažavanje drugačijih".

U poruci na društvenoj mreži Fejsbuk, Uzinić je pozvao "sve prijatelje na splitskom području i sve ljude dobre volje da se ne daju isprovocirati i učiniti nešto što nije priomereno hrišćanina, kao i na uvažavanje drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i drugačijih".

On je dalje naveo da svako ima pravo da kao hrišćanin drugačije misli i da ima pravo da se ne slaže s izokretanjem sistema vrednosti.

"Moramo, ostajući verni svojim hrišćanskim uverenjima, jevanđelju koje navešćujemo i crkvi kojoj pripadamo, naučiti uvažavati druge i drugačije, znajući da smo kao hrišćani pozvani, sledeći Hrista i njegov primer, na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima", naveo je Uzinić.

On je sve pozvao da "svoje neslaganje, na koje imaju pravo i dužnost, pretvore u molitvu, šetnju po brdu Marjan ili Mosor, odlazak na plažu, na selo ili, jednostavno, ostanak u svom domu".

Podršku za održavanje ove, druge po redu manifestacije LGBT populacije, dali su i predstavnici vladajuće koalicije, a očekuje se da 9. juna u Splitu bude nekoliko ministara, kao i predsednik Ivo Josipović koji je objavio i video poruku podrške.

"Iako je prošla već godina dana od prve Povorke ponosa u Splitu, još uvek su sveža sećanja na nedopustivo nasilje i govor mržnje koje sam više puta osudio i danas osuđujem", rekao je Josipović.

On je dodao da se snažno protivi diskriminaciji istopolnih familija na koju se upozorava na ovogodišnjem skupu i da očekuje da će pitanje registrovanog partnerstva uskoro biti regulisano i hrvatskim zakonima.

Splitska policija takođe je najavila da će shodno najavi organizatora obezbedjivati putanju učesnika skupa do obale (Rive), uključujući i tu lokaciju.

Učesnici lanjske povorke na splitskoj Rivi su vređani i napadnuti, pri čemu je bilo nekoliko lakše povređenih. Time su dali do znanja da neće udovoljiti odluci gradskih vlasti koje su putanju povorke htele skrenuti na neke druge lokacije.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dubrovački biskup podržao "Split Prajd"

Izvor: OkRadio.rs, 02.Jun.2012

Dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je svoje sunarodnike u Splitu da povodom "Split Prajda", manifestacije koju organizuju pripadnici polnih manjina zakazane za 9. jun, "ne učine nešto što nije hrišćanski" i na "uvažavanje drugačijih".U poruci na društvenoj mreži Fejsbuk, Uzinić je pozvao...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.