Društveni roboti su budućnost

Izvor: B92, 21.Feb.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društveni roboti su budućnost

"Najbolji prijatelj u budućnosti mogao bi nam biti robot. Deliće naše neverbalne znake, pratiće držanje tela i izraz lica, da bi nam savetovao kako da ih pravilno koristimo".

Ovo je možda zastrašujući, ali vrlo izgledan scenario bliske budućnosti koji je predstavila Sintija Brizil, profesorka s MIT-a, uverena da će baš roboti za koju godinu zameniti masovno druženje preko socijalnih mreža kao što su Facebook i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Twitter.

"Umesto tehnologije poput pametnih telefona i laptopa koji danas ljudima omogućuju razgovor i druženje, sutra će to činiti društveni roboti. Kao što uspeva droidima u Ratovima zvezda, moći će kroz naše ponašanje da predvide koje su nam potrebe i namere, u šta verujemo, šta nas motiviše i šta nam aktivira emocije", prenosi Slobodna Evropa.

Iako se teza o robotima sa kojima ćemo prijateljski čavrljati o intimi, nakon čega će nam oni reći šta zapravo u životu želimo, čini bizarna i daleka, nešto je izglednija teorija o robotima drštvenim agentima.

Oni bi nas spajali s psihijatrima, medicinskim sestrama, trenerima, odnosno pojašnjavali bi im šta nas tačno boli i tišti ili bi imali preporuku za najbolji trening.

"Glavno je pitanje kako dizajnirati robota za dugotrajni odnos s određenom osobom za koju će robot zaista znati da je unikat, da je individua", zaključuje se u predavanju profesorke Brizil.

Kako prenosi CNN, teorija o društvenim robotima predstavlja naučnu revoluciju, no čini se da će proći još mnogo godina uz kliktanje i lajkovanje na Facebooku, dok ne dođe vreme da nam lični robot odgovori jesmo li dobre volje i šta želimo od života.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.