Dropbox želi veću transparentnost

Izvor: JavneVesti.com, 26.Sep.2013, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dropbox želi veću transparentnost

Povodeći se uzorom velikih kompanija koje su to već učinile (Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, LinkedIn...), Dropbox je ove nedelje uputio zahtev nadležnom sudu (FISA) da mu dozvoli objavi agregiranih podataka koje su nacionalne bezbednosne agencije od njih tražile na uvid. Kako Dropbox-ovi prijatelji suda navode u svom dopisu, radilo bi se tek o...

Povodeći se uzorom velikih kompanija koje su to već učinile (Google, >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << Microsoft, Yahoo, Facebook, LinkedIn...), Dropbox je ove nedelje uputio zahtev nadležnom sudu (FISA) da mu dozvoli objavi agregiranih podataka koje su nacionalne bezbednosne agencije od njih tražile na uvid. Kako Dropbox-ovi prijatelji suda navode u svom dopisu, radilo bi se tek o broju korisnika zahvaćenih vladinim zahtevima za tajnim podacima važnim za nacionalnu bezbednost.

Zanimljivo, vlada im već sada dozvoljava objavu tog broja, ali samo u razredima od hiljadu korisnika. Oni bi prema tome smeli smao okvirno objaviti da su, primera radi, dobili upite za uvid u tajne podatke za 2.000-3.000 svojih korisnika.
Međutim, Dropbox je prošle godine primio manje od 100 takvih zahteva, pa im trenutna pravila onemogućuju da budu dovoljno transparentni prema javnosti. Sledom toga uputili su ovaj zahtev i pozivaju se na prava zagarantovana Prvim amandmanom kako bi smeli objaviti tačnije podatke o broju zahteva za osetljivim podacima koje su primili.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.