Izvor: S media, 13.Jan.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazi da nas Fejsbuk čini lošim ljudima

Evo kako nas Facebook čini gorim ljudima nego što bismo hteli:

1. Više se ne osećate dužnima da pamtite neke stvari

Verovatno ste pre pamtili datume rođendana dragih ljudi. Pre biste se setili na koju ste zabavu pozvani ovog vikenda. Znali biste da nazovete svoje prijateljice i pitate ih šta se događa u njihovom životu. Sada ne treba da trošite dragoceno vreme pretvarajući se da vam >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je stalo do ičeg drugog osim do stvari koje vam se događaju u životu, jer sve što trebate nadohvat je ruke one sekunde kad se ulogujete.

2. Jako se ljutite na ljude koji postavljaju loše fotografije

Među brojnim neopravdanim ljutnjama koje postoje na svetu ova je verovatno među prvih pet. Facebook nas je naučio jednu stvar: većina ljudi nije fotogenična, a razlika između vaših slika koje objavljujete i onih fotografija koje objavljuju drugi je ogromna.

3. Špijunirate ljude umesto da im kažete kako se osećate

Postojalo je vreme kad ste odlučili da ste zainteresirani za nekoga i pozvali tu osobu na kafu? Sada možete da istražite sve vrste osećanja prema nekoj osobi - od očajne i dirljive čežnje do mržnje koja gori – putujući kroz otprilike 2.000 slika i videa koje je ta osoba postavila.

4. Pretvarate se da ne znate ono što vam je zapravo već poznato

Znate da je pogrešno pretvarati se da niste apsorbirali sve jezivo nebitne informacije s nečijeg profila kad vam ta osoba objavi svoju malu vest. Ali iskreno - izgledaćete kao potpuna ludača ako vam koleginica s posla kaže kako joj je doputovala sestra iz Amerike, a vi odgovorite: 'Znam, znam.'

5. Zavisni ste od lajkova

Najveći deo objava na društvenim mrežama neka je vrsta objave dobrih vesti kojima dajete do znanja kako je vaš život fantastičan. Sve to radimo kako bismo skupljali lajkove kao mravi hranu za zimu. To je užasno nezdravo i trebali bismo to malo smanjiti.

6. Zaboravljate da razgovarate s ljudima do kojih vam je stalo

Da, sa svim onim prijateljima koji više nisu u vašoj neposrednoj blizini, ali koji su vam važni, zapravo biste trebali razgovarati. Facebook nam daje dovoljno mogućnosti interakcije kojom hranimo tu duboku potrebu da se osećamo voljeno i blisko s prijateljima i poznanicima, a da istovremeno ne ulažemo vreme ili trud u komunikaciju. Naša prijateljstva nisu više uzbudljivi romani, nego skraćene skripte.

7. Osuđujte ljude zbog njihovih različitih životnih izbora

Lakoća kojom osuđujemo druge ne svodi se samo na ekipu s Facebooka niti je jedinstvena za naše doba, ali se ta karakteristika sigurno intenzivirala kroz ovaj medij. Iz udobnosti fotelje možete se stvarno puno bolje osećati zbog svojih pametnih životnih izbora kad vidite da će se devojka koja voli da gleda sapunice uskoro udati za tipa koji mrzi homoseksualce i voli svoj kamion.

8. Ispunili ste svoj digitalni prostor ljudima koje ne volite

Niko nema više od 500 prijatelja. Niko nema više od 500 poznanstva. Što imate više prijatelja, to je veći postotak budala koje mrzite. To što ćete na svaku petu osobu na listi prijatelja uzdahnuti s gađenjem ne čini vas boljom osobom. Ali, eto, to je postao standard.

9. Polako počinjete da mrzite ljude umesto da ih skinete s feeda

Svi imamo jednog prijatelja koji troši svoje vreme objavljujući 10 postova dnevno, u rasponu od idiotskih političkih stavova do linkova na pesme koje niko ne želi da sluša. Da, bilo bi puno lakše odabrati opciju 'sakrij' umesto da se izlažete njihovim bravurama svakih pet minuta, no svima nam je puno lakše da ih ostavimo i fino mrzimo.

10. Znate da bi trebalo da izbrišete profil, ali nemate hrabrosti

Ako čitate ovaj tekst i još uvek nameravate da kažete 'izbrisao sam svoj profil i puuuuuno mi bolje ide - otkako sam se skinuo s Facebooka, započeo sam uspešan biznis i/ili uskoro idem 15 dana na zimovanje i/ili smršala sam sedam kilograma, prestala sam da pušim i redovno vežbam' - nemamo snage da se nosimo s vama.

(Tportal)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.