Dok država moli građane za gvozdenu disciplinu, somborski Fiorano poziva radnice na posao

Izvor: Luftika.rs, 29.Mar.2020, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok država moli građane za gvozdenu disciplinu, somborski Fiorano poziva radnice na posao

Somborska firma Fiorano DOO obavestila je svoje radnike, putem zvanične Fejsbuk stranice preduzeća, da u ponedeljak, 30. marta, ponovo počinje sa radom.
„Stekli se uslovi za početak rada“ Ova objava je izazvala ogroman broj komentara kako radnika, tako i građana iz celog okruga, koji su negodovali zbog odluke poslodavca da ponovo pokreće proizvodnju i to baš u vreme kada pandemija dostiže vrhunac, a vrh države apeluje da se, posebno u naredne dve sedmice, bez preke potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ne izlazi iz kuće, pišu Apatinske novine.
-Poslodavac je blagovremeno preduzeo sve bezbednosne mere i sada su se stekli uslovi za početak bezbednog rada.Apelujemo na zaposlene da NE DOLAZE na posao oni koji su inficirani, koji su imali kontakt sa inficiranom osobom, koji su imali kontakt sa osobama koje su došle iz inostranstva i zaposleni koji spadaju u rizičnu grupu (preko 65 godina, hronični bolesnici). Za sva pitanja i nejasnoće kontaktirajte kadrovsku službu putem sistema poruka na FB. Fabrika Fiorano počinje sa radom od ponedeljka 30.03.2020., radno vreme je od 7 do 15 časova -navedeno je, osim ostalog, u Obaveštenju Uprave Fiorana, objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici tog preduzeća.
Uprava je još navela da će „prevoz biti obezbeđen sa istim prevoznicima“ i upozorila radnike da „svi moraju ući na glavni radnički ulaz, radi dezinfekcije“.


27.03.2020. u 17:15 – OBAVEŠTENJE (Uprava): Poslodavac je blagovremeno preduzeo sve bezbednosne mere i sada su se stekli…
Gepostet von Fiorano DOO am Freitag, 27. März 2020

Otprilike, u isto vreme kad je postavljeno ovo Obaveštenje, građanima Srbije su se obratili predsednik države, Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
Oboje su upozorili da su naredne dve sedmice najkritičniji period za širenje virusa korone u Srbiji i apelovali na građane da ne izlaze iz kuće, bez preke potrebe.
-Moja molba građanima Srbije svih starosnih dobi, nemojte da izlazite iz kuće, to je jedini način da sačuvate sebe i svoje bližnje. Svakoga dana sve više ljudi dolazi na respiratore, dolaze u bolnice, a da bi izašli treba više nedelja. Uskoro će stizati na stotine. Ovo sam ispričao jer smo dugo razgovarali o merama. Ne možemo Bog zna šta da uradimo sem da pozovemo ljude da ostanu kod kuće. LJudi, ovo vas molimo da bismo mogli da preživimo, rekao je, uz ostalo,predsednik Vučić.
NOVE MERE: Vikendom policijski čas od 3 popodne, ukinuta šetnja ljubimaca od 20 do 21 sat
Predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da su pred nama dve izuzetno teške, kritične nedelje.
-Svo kretanje, svi kontakti, moraju biti svedeni na apsolutni minimum. To je jedini način da se borimo kao do sada i da damo šansu našem zdravstvenom sistemu. Molim vas ljudi, gvozdena disciplina, sedite kućama, minimalni kontakti i postoji šansa da ćemo uspeti. Imamo rezultate, sedite kući, pustite državu da se bori za vas, rekla je premijerka Brnabić.
Radnici u strahu Odluka o ponovnom pokretanju proizvodnje šokirala je radnice, ali i sve građane našeg Okruga.
Posebno, što se ova kompanija, koja u Somboru zapošljava oko 1.700 ljudi, pokazala odgovornom prema zaposlenima i njihovom zdravlju i po stupanju vanrednog stanja u Srbiji zatvorila proizvodni pogon do daljnjeg.
Osim toga, pokazala je i zavidnu društvenu odgovornost. Deo radnika je nastavio da radi, šijući zaštitne maske, koje su potom poklonili somborskoj bolnici, institucijama, policiji…
-Samo pre osam dana su apelovali na nas da poštujemo zvanična uputstva izdata od strane Vlade Srbije, a sad ih oni ne poštuju! Najavljene su dve najrizičnije nedelje pred nama, apeluje se sa svih strana da ostanemo kući, a oni su baš sad našli da nas pozovu na posao! Šta ako se neko od nas razboli, prenese zarazu svom detetu, ocu ili majci? Pa u smeni je preko 700 ljudi? Nemoguće je rastojanje od dva metra između nas, ni u firmi, posebno ne u autobusu, gde je dozvoljeno da bude samo pet osoba, kako sam čula, navodi se u jednom od preko 300 komentara nezadovoljnih radnika.
Brojna su pitanja, bez odgovora, ogroman je strah za život, zdravlje, ali i gubitak posla…
-Šta mi, mame, da radimo sa decom kad vrtići ne rade, a bake i deke ne smeju da ih čuvaju? Da li će svi zaposleni, koji su bili u kritičnim kontaktima sa drugim osobama, sigurno ostati kod kuće ili će se ipak pojaviti na poslu da ne bi dobili otkaz zbog nedolaska na posao? Putujemo autobusima, dovoljna je jedna zaražena osoba i sve ćemo se razboleti, pita i Upravu, ali i svoje koleginice jedna od zaposlenih radnica.
Zaposleni imaju još mnogo dilema i pitanja na koja ne znaju odgovor.
Osim ostalih i kako da znaju da među njima već nema zaraženih, na koji način se utvrđuje da li je neko bio u kontaktu sa nekim iz inostranstva ili će se svakom verovati na reč, kako će poslodavac organizovati proizvodnju, a da ni jedan propis države ne prekrši (rastojanje, maksimalni broj ljudi…), kako nositi zaštitne rukavice, kada se u njima ne može šiti i, ono suštinsko, zašto se i prestajalo sa radom, uz objašnjenje da je to preventivna mera da bi se zaštitili radnici, a kreće se sada, kad je najrizičnije?
Iako su sva pitanja veoma slična ili se mogu grupisati u par osnovnih, umesto da se odgovori javno i izbegne na stotine pitanja u inboksu (pa i naše, na koje i posle par sati nismo dobili odgovor) svima je odgovarano isto – „molimo Vas da se za sva vaša pitanja obratite putem poruka“.
Radnici čekaju. Uplašeni i za zdravlje i za život. Svoj i svojih najdražih.
Svima onima koji kukaju i kmeče što Sajam nije Šeraton

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.