Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Izvor: B92, 11.Okt.2021, 12:05

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Dejvid Kard, Džošua D. Angrist i Gvido Imbens su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

Dejvid Kard je nagrađen zbog njegovog "empirijskog doprinosa ekonomiji rada", dok su Angrist i Imbens dobili priznanje "zbog njihovog metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa", navodi se u obrazloženju odluke.

"Ovogodišnji laureati – Dejvid Kard, Džošua Angrist i Gvido Imbens – pružili su nam nove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima", dodaje se u obrazloženju.

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila Švedska centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.

To je poslednja nagrada koja se objavljuje svake godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji, Polu Milgromu i Robertu Vilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena trojici naučnika

Izvor: RTS, 11.Okt.2021

Nobelova nagrada za ekonomiju je, prema odluci Švedske kraljevske akademije, dodeljena Dejvidu Kardu, Džošui Angristu i Gvidu Imbensu. . Polovina nagrade dodeljena je Dejvidu Kardu za "empirijski doprinos ekonomiji rada", dok je druga polovina Nobelove nagrade za ekonomiju...

Nastavak na RTS...

Nobelova nagrada za ekonomiju trojici naučnika

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2021

Nobelovu nagradu za ekonomiju za 2021. godinu su dobili Dejvid Kard, Džošua Angrist i Gvido Imbens.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.