Đino Lajneveber pobednik 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đino Lajneveber pobednik 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala

U okviru manifestacije Pesnička republika 23. novembra u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, proglašen je pobednik 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala– Đino Lajneveber (Gino Leineweber) iz Hamburga.

Evropski Fejsbuk pesnički festival održan je 9. i 10. marta 2019. godine na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U konkurenciji za nagradu bile su pesme oko 500 autora iz 31 zemlje sveta koji su se javili na konkurs festivala. Prvostepeni žiri Festivala, koji čine pobednici prethodnih Festivala iz 9 zemalja, izabrao je za uži izbor za nagradu pesme 44 autora iz 14 zemalja sveta.

Drugostepeni žiri na čelu sa Simonom Grabovcem i članovima: dr Zoranom Đerićem, Franjom Petrinovićem, Goranom Ibrajterom i Radovanom Vlahovićem, na osnovu užeg izbora, doneo je odluku o dobitniku nagrade, koja je objavljivanje samostalne zbirke pesama, dok će 44 pesme koje su ušle u uži izbor biti objavljene u zborniku "Višeglasje".

ĐinoLajneveber (Gino Leineweber) je rođen 1944. godine. Živi i radi kao pisac u svom rodnom gradu Hamburgu. Od 2003–2015. bio je predsednik, a od 2015. godine počasni predsednik Udruženja pisaca u Hamburgu. Od 1991–2015. godine bio je član delegacije hamburške kulturne uprave. Nakon pisanja i objavljivanja proze, njegovo stvaralaštvo je sada fokusirano na biografije, putopise i poeziju. Od 2003–2008. godine je bio pisac budističkih mesečnih novina. Lajneveber je predsednik Udruženja pisaca i prevodilaca Tri mora (Three SeasWriters' and Translators' Concil, TSWTC) sa središtem na Rodosu u Grčkoj, član je Nemačkog udruženja pisaca i PEN centra nemačkih autora u dijaspori. Od 2005. godine je zamenik predsednika fondacije Irmgard-Heilmann-Stiftung u Hamburgu. Predsednik je žirija književne nagrade Hannelore-Greve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.