Detalji otmice: Dečaka tipovao drugar iz kraja!

Izvor: Press, 16.Maj.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detalji otmice: Dečaka tipovao drugar iz kraja!

Filip Ilić (21), jedan od sedmoro uhapšenih otmičara Miloša J. (18), predložio kidnapovanje jer je znao da dečak potiče iz imućne porodice. Vođa grupe bio policajac Darko Amanović, otmica mladića pripremana mesecima preko ,Fejsbuka'
Policija je u spektakularnoj akciji u Sremskim Karlovcima uhapsila sedmočlanu grupu koja je otela Miloša J. (18), sina beogradskog biznismena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i za njegov otkup tražila 150.000 evra! Kako Press saznaje, otmica je planirana nekoliko meseci, a kidnapovanje je predložio Filip Ilić (21), Milošev drug iz komšiluka, koji je znao da mladić potiče iz imućne porodice. Kao organizator grupe označen je policajac Darko Amanović (20), koji je ranije radio u OUP-u Zemun, a trenutno je student Policijske akademije!

Zbog otmice Miloša J., pored Filipa Ilića i Darka Amanovića, u subotu su uhapšeni i Milan Dimitrijević (20), Radivoje Saša Vučković (21), Vanja Ninković (20), Filip Janković (21) i Kristina Lazović (21), svi iz Beograda. Sagovornik Pressa blizak istrazi kaže da je otmica dugo planirana.
Devojke namamile žrtvu
- Miloš J. je sin uglednog beogradskog biznismena. On živi u stanu u centru Beograda. Filip Ilić, jedan od uhapšenih, dugo se družio sa Milošem, jer žive u komšiluku. Filip je često dolazio kod ovog mladića i znao je da potiče iz bogate porodice - kaže naš sagovornik, i dodaje:
- Filip je nekoliko puta pričao Darku Amanoviću i ostalim članovima grupe o Milošu. Onda su došli na ideju da otmu mladića i da traže otkup od nekoliko stotina hiljada evra. Grupom je rukovodio policajac Darko Amanović.

Naš sagovornik kaže da su članovi ove grupe ubrzo napravili plan za otmicu.
- Najpre su otvorili lažni profil devojke sa imenom Sandra Savić na „Fejsbuku" i postavili ga na profil kod jednog Miloševog prijatelja. Plan je bio da preko devojke namame Miloša. Kada su sa Milošem stupili u kontakt, u martu su otišli u Sremske Karlovce i tamo iznajmili jednu kuću sa vinskim podrumom u ulici Vuka Karadžića. Vlasniku su platili unapred i rekli da su moleri - kaže naš sagovornik.

Početkom maja devojka je ugovorila sastanak sa Milošem.
- Oni su izašli, ali se Milošu nije dopala. Devojka mu je predložila da ga upozna sa drugaricom, pa je novi sastanak ugovoren 8. maja oko 19 časova kod Hale sportova na Novom Beogradu. Miloš je tada krenuo sa drugom iz centra grada, seo u autobus 83 i dovezao se do starog „Merkatora". Potom se našao na ugovorenom mestu sa tom devojkom. Kada je Milošev drug video da su se sreli, on je otišao. Međutim, posle nekoliko minuta, Darko Amanović i još jedan otmičar predstavili su se kao policajci i legitimisali Miloša. Potom su ga, da ne bude sumnjivo, sa devojkom ubacili u automobil. Oni su mu rekli da moraju da ga provere navodno zbog marihuane - priča izvor Pressa.
Međutim, kada su došli do Zemuna, Miloš ih je posumnjao da nešto nije u redu i pitao je gde ga vode.
- Otmičari su potom mladiću stavili lisice, ubacili ga u gepek i dovezli do iznajmljene kuće u Sremskim Karlovcima. Prijatelj otetog mladića je oko sat vremena čekao da mu se drug vrati, ali je posle toga otišao kući jer je mislio da je Miloš otišao sa tom devojkom - rekao je sagovornik Pressa.
Kidnaperi su mladića strpali u vinski podrum koji je na dubini od 50 metara! Policiji je prilikom oslobađanja morala da prođe kroz sedmoro vrata da bi došla do njega.
- Miloš je sve vreme bio u duksu, majici i farmerkama u kojima je otet. U istoj prostoriji, koja je bila hladna, mračna i vlažna morao je da  vrši nuždu. Stalno je imao lisice na rukama. Dobijao je hranu jednom dnevno, uglavnom burek i jogurt. Mladić se hrabro držao sve vreme, kada je oslobođen, bio je iscrpljen i dezorijentisan jer je sedam dana bio u potpunom mraku - rekao je izvor iz policije.

Iste večeri kada je mladić otet otmičari su se oko 23 sata javili njegovom ocu i tražili 150.000 evra.
- Miloševi roditelji odmah su pozvali policiji i oni su sve vreme sarađivali sa nama. Inače, otmičari su tri puta pozvali Miloševog oca. Prvi put su mu poručili da spremi 150.000 evra, drugi put su ga pitali da li je pronašao novac, a posle trećeg poziva grupa je uhapšena - ispričao je naš sagovornik.
Kod otmičara nađen ekstazi
Zoran Kovačević, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Uprave kriminalističke policije Beograda, potvrdio je da je otmicu organizovao pored policajca i Milan Dimitrijević, dok je ostalih pet članova služilo za logistiku.
- Dvojica otmičara uhapšena su u kući u kojoj je bio smešten oteti mladić, a ostalih petoro u Beogradu - rekao je Kovačević.    
Prilikom pretresa stanova kod osumnjičenih je pronađena veća količina tableta „ekstazi" za prodaju. Ova grupa i njeni članovi do sada nisu bili poznati policiji. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova.

Senić: Prva otmica posle sedam godina
Darko Senić, načelnik kriminalističke policije Beograda, izjavio je juče da do pre nedelju dana u Srbiji gotovo sedam godina nije zabeležen dobro osmišljen i klasičan slučaj otmice, kakvo je bilo kidnapovanje Miloša J. (18), sina uglednog srpskog privrednika.
Senić je rekao da se otmice organizuju gotovo isključio radi novca i u Srbiji su bile veoma aktuelne u periodu između 2001. do 2003. godine, kada je zabeleženo i kidnapovanje dvojice srpskih biznismena, Miroslava Miškovića i Milije Babovića, i sina poznatog srpskog para Lepe Brene i Bobe Živojinovića.
- Poslednja otmica je bila veoma dobro isplanirana, a njena posebnost je što je za realizaciju zloupotrebljena jedna od najpopularnijih socijalnih mreža u svetu - „Fejsbuk". Apelujem na oprez prilikom sklapanja elektronskih prijateljstava, jer se na nekoliko primera pokazalo da to može da bude veoma opasno - izjavio je Senić.
U periodu od 18 meseci 2001. i 2002. godine u Srbiji je zabeleženo više od 70 otmica, a otmičari su za otkup tražili sume od 25.000 do 15 miliona evra. Policija u 80 odsto slučajeva rešava otmice na zadovoljavajući način, a problem je, kažu, to što im se ne prijavljuju svi slučajevi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.