Izvor: B92, 28.Apr.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desničari prete 12-godišnjaku

Beograd -- Na Internetu prete i dvanaestogodišnjem dečaku, Rastku Pocesti, zbog njegovih političkih stavova.

Još jedna od mnogih pretnji preko Interneta. Rastku Pocesti, dvanaestogodišnjem dečaku, autoru knjige o američkim predsednicima, nacionalisti prete na društvenoj mreži Fejsbuk, ali i preko sajtova ultradesničarskih organizacija. Policija i Tužilaštvo istražuju i ovaj slučaj.

Ekstremisti ne prezaju ni od pretnji dvanaestogodišnjem dečaku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rastko Pocesta našao se na udaru zbog svojih stavova o nezavisnosti Kosova i Srebrenici. Pretnje su počele posle emitovanja priloga na našoj televiziji o knjizi koju je izdao.

Rastko kaže da pretnje dobija svakodnevno dobija pretnje, da mu govore da je ustaša, da "podržava šiptarsko Kosovo” i slično.

Prva preteća poruka stigla je od Aleksandra Marinkovića koji mu je preko Fejsbuka poručio da će ga sačekati ispred škole i ubiti.

Ubrzo je napravljena grupa "Svi koji mrze Rastka Pocestu”, a potom su se pretnje samo množile. Jedna od njih potpisana je geslom desničarske organizacije Obraz – "Sve za obraz, obraz ni za šta”.

Slične kvalifikacije i upozorenja osvanula su i na Internet forumu organizacije "Stormfront” na temi "12-godisnjak piše knjigu o politici”. Rastkova mama podnela je policiji krivičnu prijavu.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da odeljenje za visokotehnološki kriminal radi na identifikaciji ljudi koji su pretili Rastku.

Rastko Pocesta je autor dve knjige, kao i Internet kampanje protiv rasizma i neonacizma i učesnik debate o ulasku Srbije u NATO. Ni on, ni njegova mama, kako kažu, ne vide nista neobično u njegovom političkom angažmanu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija: Desničari prijete 12-godišnjaku Rastku Pocesti

Izvor: Cafe.ba, 29.Apr.2010, 16:57

Dvanaestogodišnji Rastko Pocesta, koji je zbog svojih blogova i stavova o nezavisnosti Kosova, Evropskoj uniji, Srebrenici i NATO-u postao meta ekstremnih desničarskih organizacija, ponovo je dobio prijeteće poruke.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.