Deset godina od osnivanja Fejsbuka

Izvor: Prva.rs, 04.Feb.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina od osnivanja Fejsbuka

"Fejsbuk" je u protekloj deceniji prikupio fascinantnih 1,23 milijarde korisnika, što je jednako broju stanovnika druge najnaseljenije zemlje sveta - Indije.

Ta društvena mreža je, pored interneta, "Vikipedije" i "Skajpa", jedan od najboljih primera za to kako internet omogućava "disruptivne inovacije", odnosno one inovacije koje uvode značajne promene u sistemu, piše britanski list "Gardijan".


Poput interneta, "Fejsbuk" je kreacija jednog jedinog darovitog >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << vizionara Marka Zakerberga. Međutim, to nije bila prva društvena mreža, pa je zato zanimljivo da se istraži zašto je baš "Fejsbuk" isplivao kao dominantan igrač na tom tržištu.

Kad se pre deset godina "Fejsbuk" tek pojavio, mnogi su ga poredili prvenstveno sa sajtom "Majspejs", ali ono što ga je izdvajalo među drugim sličnim sajtovima bio je, osim tehničke virtuoznosti njegovog osnivača, i njegov početni ekskluzivitet.

Otkad je počeo nezaustavljivo da raste, "Fejsbuk" je postao objekat grozničavih spekulacija u finansijskom i medijskom smislu. Pre nego što je kompanija izašla na berzu, spekulisalo se uglavnom o vrednosti njenih akcija, a posle toga se spekulacije vrte oko toga da li će "Fejsbuk" nastaviti da raste.

Najnovija teza govori o tome da tinejžere odbija činjenica da njihovi roditelji, pa čak i babe i dede, sve češće otvaraju naloge na "Fejsbuku".

Najvažnije pitanje, međutim, nije da li će tinejdžeri okrenuti leđa "Fejsbuku", nego da li će to što sve više odraslih postaju njegovi korisnici rezultovati ostvarenjem Zakerbergove vizije posedovanja "socijalnog grafikona sveta", odnosno mreže onlajn društvenih konekcija čovečanstva. Ukoliko se to ostvari, naše društvo će se naći na potpuno nepoznatoj teritoriji, upozorava "Gardijan".

List ukazuje da, jednako kao što ljudi uglavnom ne znaju da internet i veb nisu isto, budući da je internet globalna mreža, a veb samo jedna od usluga koju internet omogućava, tako mnogi danas misle da je "Fejsbuk" jednako internet.

Zato bi trebalo da nas zabrinu Zakerbergova postignuća, upozorava "Gardijan", ukazujući na opasnost da ta društvena mreža potpuno proguta internet.
Facebook je nedavno lansirao vlastiti news agregator “Paper”, ali Mark Zuckerberg ima još jedan razlog da bude jako zadovoljan početkom 2014 godine.
Prema Blumbergovom proračunu Zakerberg je sada “težak” 28 milijardi dolara.Bogatstvo Marka Zakerberga, mereno u vrednosti deonica Fejsbuka koje poseduje, od početka godine uvećano je za 3,4 milijarde dolara, objavio je Bloomberg napomenuvši kako ni jedan drugi milijarder nije ostvario takav rast vrednosti svog bogatstva.
Zanimljivo, osnivač Amazona Džef Bezos od 1. januara izgubio je onoliko koliko je Zakerberg zaradio – 3,4 milijarde dolara. Analitičari to pripisuju lošijim Amazonovim poslovnim rezultatima.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.