Dali su otkaze i otišli na selo: Kupili su koze i prave najukusnije stvari, a za sve u gradu imaju jasnu poruku (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 13.Mar.2017, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dali su otkaze i otišli na selo: Kupili su koze i prave najukusnije stvari, a za sve u gradu imaju jasnu poruku (FOTO)

Foto: Facebook/Dzenana Ajanovic

Iako sve veći broj mladih sa sela dolazi u gradove ili odlazi iz države u potrazi za boljim životom, Dženana i Mirnes Ajanović su primer da se i na selu može uspeti i zaraditi dovoljno za život.

Prvi susret sa ovakvim načinom života imali su kada su 2010. unajmili planinarski dom na planini Perun u Varešu. Ubrzo su se zaljubili u prirodu i odlučili da se presele na planinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Mirnes je zatvorio internet klub čiji je bio vlasnik, a Dženana je dala otkaz u Upravi "Merkatora", gde je radila. Kupili su psa, kravu, konja, magarca, nekoliko ovaca, kokoške i patke.

- Postepeno smo počeli da učimo sve u vezi sa životom na selu. Iz gradske sredine u kojoj je sve nadohvat ruke, otišli smo u selo. Naši počeci bili su vrlo teški. Trebalo je mnogo odricanja. Svu svoju brigu posvetili smo životinjama - rekli su Ajanovići za "Avaz".

Foto: Facebook/Mirnes Ajanovic

Nakon dve godine kupili su zemlju u selu Planinica i odlučili da naprave svoje imanje. Životinjama su napravili štalu, a sebi tek privremeni smeštaj da bi mogli biti blizu životinja. Dženana je dobila poziv od prijatelja iz Italije da dođe na obuku za pravljenje sireva. Prihvatila je iz radoznalosti, ne sluteći da će joj proizvodnja sireva postati zanimanje.

Po povratku iz Italije prodali su ovce, a kupili koze. Sada ih imaju 70. Posvetili su se proizvodnji različitih vrsta organskih sireva, kajmaka i jogurta od kozijeg mleka. Učestvuju i na raznim sajmovima, na kojima promovišu svoje proizvode. Takođe, uzgajaju i pse tornjake. Ipak, ističu da život na selu ima mnogo prednosti u odnosu na grad.

- Život na selu nije lagan, ali je daleko bolji od grada. Nema mobinga, stresa, straha. Zdrav život, čist vazduh i posao koji voliš. Mana je što se ne može planirati godišnji odmor. Imamo i veliku podršku prijatelja, kao i moje majke, koji nas redovno posećuju. Od ovog posla može lepo da se živi, ali se mora i raditi - rekla je Dženana Ajanović.

Koze pasu na 1.200 metara nadmorske visine, u uslovima idealnim za njih. Kvalitetom svojih proizvoda Ajanovići su stekli poverenje potrošača i veliki broj građana ih posećuje.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.