Da li oblačić reči narušava privatnost korisnika?

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2015, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li "oblačić reči" narušava privatnost korisnika?

Za samo nekoliko dana više od 16 miliona ljudi isprobalo je aplikaciju koja formira oblačić od reči koje su najčešće koristili na svom Fejsbuk profilu.

Međutim, članak koji je objavljen na sajtu "Comparitech" izazvao je polemike nazvavši aplikaciju "noćnom morom" za privatnost korisnika. Pošto korisnici daju saglasnost oni odobravaju slanje skoro svih svojih privatnih podataka kompaniji o kojoj najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne znaju gotovo ništa.

U pitanju je korejska startap kompanija "Vonvon", koja ima mogućnost skladištenja privatnih podataka na servere u zemljama u kojima ne važe zakoni o privatnosti, čak i kada korisnici prestanu da koriste aplikaciju. "Comparitech" tvrdi da "Vonvon" može da proda sve ove informacije drugim kompanijama.

Autor aplikacije Džongva Kim navodi da su u pitanju lažne optužbe i da "Vonvon" ne skladišti informacije, tako da nema šta da proda drugim kompanijama. Kim je takođe istakao da je kompanija u međuvremenu znatno suzila opseg informacija neophodnih za pokretanje aplikacije.

Međutim, "Comparitech" i dalje tvrdi da je reč o mnogo većem problemu nego kada su druge aplikacije u pitanju. "Istakli smo Vonvon jer je njihova aplikacija nedavno postala viralna, ali daleko od toga da je u pitanju jedini sumnjivi 'diler informacijama'", navodi se na sajtu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.