Da li biste i vi tužili Facebook?

Izvor: Dzungla.org, 26.Okt.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li biste i vi tužili Facebook?

Maks Šrems zaprepastio se kada je ustanovio da Facebook o njemu ima1.200 strana podataka. Žalio se evropskoj komisiji za zaštitu podataka građana, a pokrenuo je i sajt Evropa protiv Facebooka. Za njegovim primerom povelo se 350.000 ljudi, pa je FB 'zatrpan' zahtevima korisnika za uvid u podatke.

Facebook bi mogao da se suoči sa kaznom u iznosu do >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << 100.000 evra nakon što je student prava iz Austrije otkrio da ova društvena mreža o njemu ima 1.200 strana podataka, od kojih je on većinu ranije obrisao.
Maks Šrems (24) odlučio je da zatraži Facebooku kopiju podataka o sebi u junu, nakon što je u Kaliforniji, gde je bio u okviru programa razmene studenata, prisustvovao predavanjima izvršnog direktora Facebooka na Santa Klara univerzitetu.
Kada mu je iz Kalifornije stigao CD sa porukama i informacijama za koje tvrdi da ih je odavno obrisao, bio je šokiran. Odlučio je da uputi 22 odvojene pritužbe komesaru za zaštitu podataka u Irskoj, jer se ispostavilo da je za evropske korisnike nadležan ogranak Facebooka u toj zemlji. Sledeće nedelje očekuje se izveštaj o prvoj reviziji, a ako poverenik za zaštitu podataka građana utvrdi da su Šremsove žalbe osnovane, i ukoliko se na sudu dokaže da je Facebook ili neko od zaposlenih odgovoran za povredu zaštićenih privatnih podataka korisnika, kompanija bi mogla da bude kažnjena sa 100.000 evra, piše 'Gardijan'.
Među 1.200 stranica podataka koji su dostavljeni Šremsu, nalaže se svi odbijeni zahtevi za prijateljstvom, slučajevi u kojima je nekoga izbrisao sa liste prijatelja, kao i evidencija svih njegovih ćaskanja sa prijateljima, informacije o događajima kojima je prisustvovao, poruke na koje nije odgovorio...
Informacije su podeljene u 57 kategorija, uključujući 'lajkove', logovanja (spisak IP adresa koje je koristio), mejlove, uključujući i neke mejl adrese koje Šrems nikada nije lično uneo na profil, ali za koje pretpostavlja da su prepoznati iz profila drugih korisnika.
'Utvrdio sam da je Facebook čuvao krajnje privatne poruke koje sam napisao i zatim ih kasnije obrisao, čije bi objavljivanje moglo ozbiljno da naruši moj ugled', izjavio je Šrems.
'Nema tu ničeg kriminalnog ili zabranjenog, ali recimo da je reč o informacijama koje bi, budući da želim da se bavim pravom, mogle da mi otežaju pronalaženje posla. Čuvajući podatke za koje korisnici veruju da su obrisani, Facebook se ponaša kao CIA ili KGB', kaže Šrems.
'Informacija je moć, a informacije o ljudima su moć nad ljudima. Zastrašujuće je što Facebook čuva sve ove podatke. Naravno, kompanija ih ne zloupotrebljava trenutno, ali zabrinjavajuća je i sama mogućnost da neko na primer zlonamerno ugrozi privatnost korisnika, bilo hakerske grupe, bilo neko od zaposlenih u kompaniji.'
U izjavi portparola kompanije Facebook navodi se da je 'Facebook gospodinu Šremsu dostavio podatke koje je zahtevao', ali da su se neki njegovi zahtevi odnosili i na informacije koje nisu iz domena privatnih podataka korisnika, već se tiču sigurnosnih i analitičkih procedura kompanije.
'To očigledno nisu privatni podaci korisnika, a irski zakon o zaštiti podataka postavlja veoma važna, razumna ograničenja kada je reč o informacijama koje smo dužni da dostavimo', navodi se u saopštenju kompanije.
Šremsu je ovo poslužilo kao inspiracija za pokretanje kampanje kojom će pokušati da primora društvene mreže da poštuju evropske zakone o privatnosti, a 350.000 ljudi koji su posetili sajt 'Evropa protivFacebooka' već je poslalo Facebooku zahtev za dostavljanje ličnih podataka.
Ipak, Facebook tvrdi da se zakoni o privatnosti ličnih podataka u potpunosti poštuju.
'Kao deo servisa za slanje poruka, korisnici, naravno, imaju mogućnost da obrišu poruke iz foldera na svom profilu, ali poruka koju pošalju drugom korisniku, naravno, ostaje u njegovom inboksu ako je on lično ne obriše, i na to ne možemo uticati. Smatramo da je to u skladu sa očekivanjima korisnika, a to ćemo izložiti i komisliji za zaštitu privatnosti', navodi se u saopštenju kompanije.
( Izvor: Mondo )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.