Da li Fejsbuk prestaje da bude besplatan?

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Fejsbuk prestaje da bude besplatan?

Kalifornija -- Šef Fejsbuka Mark Zakerberg od samog osnivanja društvene mreže isticao je da će njeno korišćenje biti besplatno, ali čini se da je tome došao kraj.

Fejsbuk je gotovo neprimetno promenio slogan koji su koristili gotovo od svog osnivanja. Tako na početnoj stranici više ne stoji "Besplatno je i uvek će biti", već "Brzo je i jednostavno".

Ipak, čini se da ova promena zapravo ima veze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa načinom na koji Fejsbuk posluje i sa pravilima Evropske unije, prenosi bankar.me.

Naime, nije tajna da su osnova na kojoj Fejsbuk bazira svoj poslovanje korisnički podaci, koji se smatraju najvrednijim delom ove društvene mreže. Iako su iz Fejsbuka u nekoliko navrata ponovili kako su korisnici vlasnici svih objavljenih podataka, takođe su potvrdili i kako koriste te podatke da bi oglašivačima prodali marketinški prostor.

Advokat Hoze Antonio Kastiljo smatra kako je do promene slogana došlo upravo zbog korisničkih podataka. Kako je pojasnio za Biznis Insajder, Evropski parlament je u maju prihvatio direktivu koja po prvi put prepoznaje razmenu podataka kao oblik plaćanja. To znači da korisnici svojim podacima plaćaju pravo na korišćenje društvene platforme, a samim tim ona ne može biti reklamirana kao besplatna za koriščenje.

Da li ovo znači da ćemo, osim svojim podacima, za korišćenje Fejsbuka plaćati i novcem, ostaje da vidimo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.