DŽABA SMO UČILI: Zablude koje su nam pričali u školi!

Izvor: Kurir, 27.Dec.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽABA SMO UČILI: Zablude koje su nam pričali u školi!

Nova saznanja i napredak u nauci otkrivaju niz podataka, koji iz temelja menjaju pogled na svet oko nas, pa tako neke činjenice za koje smo verovali da su tačne padaju u vodu.

Dijamant je najčvršća materija u prirodi

zoom

Ova činjenica se više ne može smatrati tačnom. Dijamant je smatran najčvršćim sve do 2009. godine, kad su pronađene čak tri čvršće materije.Jedna od njih je smesa minerala vurtcita i boron-nitrida (BN), a druga je lonsdaleit, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poznat kao šestougaoni dijamant.Primat u ovoj kategoriji je na kraju preuzeo kristalni kubični boron-nitrid, ali sve tri supstance su vrlo retke u prirodi.

Pluton je planeta

Ne, nije. Još krajem 19. veka su naučnici smatrali da u Sunčevom sistemu postoji deveta planeta. Pluton je otkriven 30-ak godina kasnije, potpuno slučajno.Naime, naučnici su smatrali da postoji „planeta X" jer su njihovi proračuni Uranove i Neptunove putanje ukazivali na mogućnost da postoji planeta koja utiče na njihovo kretanje.Klajd Tombah iz Arizone uočio je tu novu planetu 1930. godine, a Pluton je sve do 2006. godine smatran devetim planetom Sunčevog sistema, kad je Međunarodna astronomska unija objavila da Pluton zbog svoje veličine i orbite ipak ne spada u kategoriju planeta.

Veštice iz Salema su spaljene na lomači

Da se to nije nikad dogodilo potvrdio je Richard Trask, arhivist koji je proučavao taj grad i to vreme. Veštice u Salemu nisu bile spaljene na lomači, nego su ih obesili. Za celi nesporazum kriva je Crkva koja je herezu po običaju kažnjavala spaljivanjem.

Izraelski robovi izgradili su egipatske piramide

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.