DANAS U KURIRU: SAJBER-PLJAČKA: Đilas bacio 10 miliona evra na softver koji se ne koristi!

Izvor: Kurir, 16.Dec.2013, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS U KURIRU: SAJBER-PLJAČKA: Đilas bacio 10 miliona evra na softver koji se ne koristi!

Sve gradske službe i preduzeća trebalo da budu umreženi softverom koji je plaćen 10.386.723 evra. Svrha sistema bila da se omogući praćenje svih finansija u gradu, neko odlučio da nikad ne proradi

BEOGRAD - Čemu služi, a još i ne radi.

Bivša vlast u Beogradu s Draganom Đilasom na čelu kupila je 2009. godine softverski paket, takozvani SAP ERP, za neverovatnih 9.855.723,44 evra, ali nikad ga nije upotrebila, saznaje Kurir. Sistem, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je trebalo da umreži sve gradske službe, sekretarijate i preduzeća kako bi se iz jednog centra pratile sve odluke i finansijske transakcije, ni posle tri godine ne radi punim kapacitetom.

Uprkos tome, s firmom koja je prodala softver prošle godine je potpisan drugi ugovor, vredan 531.000 evra, za konsultantsko-servisne usluge, čime je iz budžeta, praktično, ukupno „izbijeno“ 10.386.723,44 evra.

- Softver je kupljen s idejom da na jednom mestu budu umrežena gradska javna preduzeća i gradska uprava, da maltene jednim klikom u svakom momentu možete da vidite finansijski presek - kredite, dugovanja, uplate, isplate, sve javne nabavke, odluke o izdavanju raznih dozvola u svim gradskim sekretarijatima, službama, agencijama, direkcijama, preduzećima, ustanovama... Međutim, gradska javna preduzeća i dalje rade u operativnom sistemu Orakl, a samo gradska uprava koristi novi softver SAP. To znači da je skoro 10,4 miliona evra bačeno na nešto što se ne upotrebljiva. Potpuno suludo - navodi izvor Kurira i dodaje da u januaru stiže rata na naplatu softvera, pošto još nije isplaćen (pogledaj okvir).

Šta je pravi razlog što softver nije instaliran u celom sistemu grada, nismo uspeli da saznamo. PR Dragana Đilasa juče nije odgovorio na naše pitanje o papreno plaćenom kompjuterskom programu.

- Softver ni posle tri godine nije potpuno u funkciji, iako je predviđeno da obavlja knjigovodstvene usluge i u svakom momentu beleži sve - izdavanje dozvola, javne nabavke... Rad u tom programu ostavlja trag, sve mora da bude transparentno, nema nikakve šanse da neprimećeno prođe bilo kakav vid korupcije - kaže sagovornik Kurira.

Softver nije isplaćen

DUGUJU JOŠ OKO 671.000 EVRA

Agencija za investicije i stanovanje Grada Beograda je formalni kupac softverskog paketa SAP ERP u pregovaračkom postupku. Osnovni ugovor, vredan 9.238.371,63 evra, zaključen je 30. decembra 2009. godine, ali je kroz pet aneksa menjan i na kraju je sve izašlo na 9.855.723,44 evra. Do sada je plaćeno 9.400.693,98 evra što znači da treba da se plati još 455.029,46.

Drugi - ugovor za konsultantsko-servisne usluge od 531.000 evra, zaključen je oktobra 2012. za period do 1. januara 2014. i isplaćeno je 315.000 evra, pa je za naplatu ostalo još 216.000. Dakle, po oba ugovora treba da se plati ukupno 671.029,46 evra.

IMPRESIVNO: Srpska napredna stranka pregazila sve konkurente na lokalnim izborima.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

SAJBER-PLJAČKA: Đilas bacio 10 miliona evra na softver koji se ne koristi!

Izvor: Kurir, 16.Dec.2013

Sve gradske službe i preduzeća trebalo da budu umreženi softverom koji je plaćen 10.386.723 evra. Svrha sistema bila da se omogući praćenje svih finansija u gradu, neko odlučio da nikad ne proradi..BEOGRAD - Čemu služi, a još i ne radi...Bivša vlast u Beogradu s Draganom Đilasom na čelu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.