Радионица „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ данас у Свилари

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 08:32

Радионица „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ данас у Свилари

Позивамо вас да се пријавите на радионицу „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ која ће бити одржана у понедељак, 19. фебруара у 17.00 часова у Културној станици Свилара. Фото: Facebook.com/svilara


Програм организују КС Свилара и Центар >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за промоцију науке, а своју пријаву можете послати на маил: svilarans@gmail.com

„Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ је прва у низу радионица у „Вештачком атељеу“ и „Вештачкој писарници“ у КС Свилара, на којима ће учесници имати прилику да кроз интеракцију са чет-ботовима процене на који начин најсавременији технолошки алати, као што су ChatGPT и DALL-E, могу да обликују културу нашег друштва.
Учеснике ћемо најпре упознати са основним терминима у вези са технологијом обраде природних језика и темом радионице.
Затим ћемо им доделити улогу – „фалсификатора“ у ChatGPT делу радионице или „процењивача“. У DALL-E сегменту радионице учесници ће заменити стране и тако добити прилику да се опробају у обе улоге. У ChatGPT делу радионице процењиваћемо да ли је реч о оригиналним цитатима домаћих писаца, док ћемо у DALL-E одељку разматрати да ли је оно што видимо заиста дело неког домаћег сликара. Задатак „фалсификатора“ биће да уз помоћ модела припреме неколико сличних цитата и слика, док ће „процењивачи“ покушати да утврде шта је оригинално дело, а шта фалсификат!
Док се „фалсификатори“ у „Вештачкој писарници“ и „Вештачком атељеу“ буду играли са генеративним моделима, остатак екипе провешћемо кроз изложбу „Етички изазови нових технологија: ChatGPT & обрада природних језика“ у КС Свилара. Када процењивачи буду донели свој суд, уследиће разговор о томе шта им је помогло (или одмогло) у препознавању фалсификата, која технологија им се чини напреднијом, и шта их брине кад је реч о будућности нових технологија.
Радионицу воде Вања Суботић и Миљан Васић, истраживачи са Института за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду.
Ponedeljak veoma topao za ovo doba godine! Iskoristite ga maksimalno! (ponedeljak, 19. februar)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Радионица „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ данас у Свилари се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.