Četiri godine zatvora zbog podsticanja nemira u Velikoj Britaniji

Izvor: Blic, 17.Avg.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri godine zatvora zbog podsticanja nemira u Velikoj Britaniji

LONDON - Dvojica mladih Britanaca osuđena su danas na četiri godine zatvora jer su prošle sedmice putem društvenih mreža na internetu podsticali nemire u Londonu i drugim gradovima.

Dvadesetjednogodišnji Džordan Blekšo napravio je stranicu na Fejsbuku pod nazivom "Uništiti grad Norvič", u severozapdnoj Engleskoj. Tužilac Martin Mekrob je naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je stranica napravljena 9. avgusta.

Dvadesetdvogodišnji Peri Kinan-Satklif je pozvao na pobunu u svojoj četvrti grada Vorington, takođe na severozapadu Engleske, otvorivši stranu na Fejsbuku pod nazivom "Organizovanje pobune".

Dvojica mladića su "koristila Fejsbuk da organizuju i koordiniraju ozbiljne nemire u trenutku kada se takvi incidenti dešavaju u drugim delovima zemlje", rekao je tužilac pred sudom u Česteru, na severozapadu Engleske.

Policija je "brzo zatvorila te stranice i osigurala da niko ne učestvuje u planiranim događajima. Bez obzira na to, njihove poruke su izazvale paniku i pobunu u nekim delovima grada", dodao je tužilac.

Obojica su prihvatila krivicu za namerno podsticanje na vršenje prestupa, navodi BBC. Sudija Elgan Edvards izrazio je nadu da će presuda biti upozorenje drugima.

Veliku Britaniju su prošle sedmice potresli najveći nemiri u poslednje tri decenije. Pet ljudi je poginulo, stotine prodavnica su opljačkane, zgrade i vozila su paljena.

Izgrednici su u organizaciji nemira koristili društvene mreže Fejsbuk i Tviter, kao i telefone blekberi za slanje poruka.

Povezane vesti: Britanija spremna da razgovara o svom načinu rešavanja nereda Pred britanskim sudijama dnevno 300 uhapšenih u neredima Samo u Londonu šteta zbog nereda 100 miliona funti Britanci traže ukidanje beneficija izgrednicima “Tviter” odbija da zatvori naloge učesnika nereda u Britaniji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

V. Britanija: Za podsticanje nereda dobili po 4 godine robije

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2011

Dvojica mladih Britanaca su danas osuđena na četiri godine zatvora jer su prošle sedmice putem društvenih mreža na internetu podsticali nemire u Londonu i drugim gradovima...Dvadesetjednogodišnji Džordan Blekšo napravio je stranicu na Fejsbuku pod nazivom "Uništiti grad Norič", u severozapdnoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.