ČUVAJTE SE Vrlo je moguće da vam prijatelji špijuniraju Fejsbuk profil

Izvor: Blic, 27.Jan.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUVAJTE SE Vrlo je moguće da vam prijatelji špijuniraju Fejsbuk profil

Ako ste ikad pomislili da možda preterujete kada vam padne na pamet da vas prijatelji špijuniraju na Fejsbuku, razmislite ponovo, možda ste bili u pravu.

Najnovija studija vršena na Univerzitetu Britanska Kolumbija u Kanadi pokazala je da je 24 odsto ispitanika pristupilo tuđim Fejsbuk profilima bez dozvole, a 21 odsto ispitanih su bili žrtve ove situacije.

Ovaj mini hakerski napad je nazvan "napad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na društvene mreže" i podrazumeva da se počinilac i žrtva napada poznaju i da ovaj prvi ciljano "provaljuje" na profil druge osobe na računaru, telefonu ili tabletu.

- U početku smo želeli da napravimo tehničku podršku pomoću koje bismo uspeli da sprečimo ovakve napade, ali smo shvatili da ih u stvari uopšte ne razumemo dobro. Odlučili smo da umesto da pokušamo da ih sprečimo, prvo sprovemo studiju da bismo razumeli izbog čega se dešavaju, a tek onda pokušamo da ih sprečimo - kaže Ivan Bešastnik, jedan od organizatora ovog istraživanja.

Motivi za ovakvo ponašanje su najčešće radoznalost, zabava, ljubomora ili ljutnja. Napadi ovog tipa su uglavnom dobronamerni i ne nanose veliku štetu "oštećenom", ali iza njih mogu stajati i ozbiljni, ne tako lepi motivi.

Čest scenario ovakvih napada jeste između partnera u vezi, a motiv je najčešće znatiželja i ljubomora kada su prvo na tapetu poruke u inboksu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.