CG: Ronilac ubio glavatu kornjaču, zabraniti mu ulazak

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Ronilac ubio glavatu kornjaču, "zabraniti mu ulazak"

Kotor -- Fotografija muškarca na crnogorskom primorju kako u Stolivu u Boki kotorskoj ubija morsku kornjaču izazvala je veliku buru na internetu.

Na fotografiji se vidi ronilac kako stoji iznad kornjače vrste "glavata kornjača" koju je ubio probadanjem glave, a okačena je na Fejsbuk stranicu "Podgorički vremeplov".

Korisnici društvenih mreža su ga odmah napali i pozvali društva za zaštitu životinja da reaguju jer, kako navode, ronilac je ubio zaštićenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrstu.

"Ako je 'turista' treba ga na sud jer je ubio zaštićenu ugroženu vrstu i zabraniti mu ulazak opet u Crnu Goru pet godina. Ako je seronja iz CG onda kazna drakonska i u Spuž (zatvor)", glasi jedan od komentara.

Međutim, odmah su reagovali i oni koji brane postupak ronica navodeći da ih je "kornjača napadala", a jedan od meštana je objavio da je ronilac ubio kornjaču "u samoobrani jer je i njega napala".

"Ova kornjača je napadala kupače, a niko od nadležnih se nije oglašavao. I ovaj momak je bio napadnut i ubio je u samoobrani... Nije to uradio zbog koristi i nije se ni krio ni pobegao, ali žalosno je kako ljudi reaguju", navodi on.

Takođe, drugi muškarac je naveo da je jedna žena "doživela šok" zbog ujeda kornjače i zamalo se nije udavila.

"Vi ste svi kreteni glupi koji ste komentarisali sliku, a niste biti u Stolivu kad je ta kornjača napadala ljude, a biologija mora nije htela ništa da preduzme. Sva sreća da nije nekoga ubila, a moj tata je lično zvao biologiju mora kad je ugrizla gošću i žena je preživela šok, zamalo se nije udavila".

Caretta caretta ili glavata kornjača je gmizavac iz reda Testudines i familije Cheloniidae. Prisutna je u celom svetu. Prosečna jedinka je duga oko 90 cm, mada su otkriveni i primerci dugi čitavih 280 cm. Odrasla kornjača je teška otprilike 135 kg, a najveći zabeleženi primerci su teški preko 1.000 kg.

Glavate kornjače se smatraju ugroženom vrstom i zaštićene su od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Često stradaju u ribarskim mrežama, pa se u mreže često ugrađuju uređaji koji pomažu kornjačama da se izvuku iz njih, a kako se navodi, gubitak plaža na kojima se gnezde, kao i pojava egzotičnih predatora, takođe su uticali na smanjenje populacijeg glavatih kornjača.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKANDAL U KOTORU Ronilac ubio morsku kornjaču

Izvor: Blic, 07.Avg.2017

Samo nekoliko dana nakon što je Institut za biologiju mora iz Kotora izdao apel da se kornjače ne uznemiravaju, jedan ronilac je u naselju Stoliv trozupce ulovio ovu zaštićenu vrstu...#Skandalozno Ronilac u Stolivu ubio morsku kornjačuhttps://t.co/qzMgX9poH5 pic.twitter.com/lTmmLE4Rqd..Na društvenim...

Nastavak na Blic...

Novi "slučaj kornjača" u CG: Udario je skuter FOTO

Izvor: B92, 08.Avg.2017, 18:51

Beograd -- Nakon što je ubistvo kornjače na crnogorskom primorju izazvalo dosta bure na internetu, drugu kornjaču je u Herceg Novom navodno udario skuter...Fotografiju sa lica mesta kako građani pružaju pomoć povređenoj kornjači objavljena je na Fejsbuk stranici "Podgorički vremeplov"...Osim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.