Borimo se za sopstvenu istinu

Izvor: Politika, 28.Jun.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borimo se za sopstvenu istinu

Mislim da treba reagovati i na naoko beznačajne stvari i u svakoj prilici se boriti za sopstvena prava

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Posle zaista velike uzbune u srpskoj dijaspori, organizovanja protesta i peticija preko „Fejsbuka”, razmena informacija i stavova preko „Tvitera” i polemičkih izjava na „Jutjubu”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović je upravi televizije En-Bi-Si Juniverzal uputio protestno pismo sa zahtevom da preduzme mere protiv kleveta koje je u svojoj emisiji iznela komičarka Čelsi Hendler, a povodom neuspelog koncerta pop zvezde Ejmi Vajnhaus. Tim povodom smo zamolili ambasadora Petrovića da za „Politiku” objasni razloge za ovaj potez.

„Mislim da smo morali da reagujemo s obzirom na talas jakih emocija koje je ispad ove komičarke izazvao kod naše dijaspore i kod kuće. To je, uostalom, u opisu mog posla kao ambasadora i deo dužnosti svih naših diplomata… Očekujem da će uskoro dobiti odgovor i da ćemo imati priliku da u toj televiziji o svemu mirno razgovaramo.”

Kakav je po Vašoj oceni imidž Srbije u Americi danas?

U pitanju je inercija loših slika i stereotipa stečenih tokom devedesetih, kada je protiv nas zaista vođena velika propaganda. Mi pokušavamo da te stereotipe menjamo i da pokažemo kakva je stvarno Srbija i kakvi su Srbi.

Kakve mere kao ambasada preduzimate da taj imidž popravite?

Ja kao ambasador pokušavam da što više budem u američkim medijima, zatim da u razgovorima sa novinarima koji su akreditovani ovde u Vašingtonu iznesem šta je Srbija danas. Nastojimo i da skrenemo pažnju i na teme koje su od nekih političkih krugova malo skrajnute, ne mogu da kažem da li namerno ili ne, kao što je slučaj trgovine organima na Kosovu i drugim stvarima. Mi pokušavamo da i to postane medijska tema.

Stvari se, sa druge strane, menjaju nabolje i nezavisno od države i ambasade: ovde je recimo veoma popularan Novak Đoković i on donosi jednu drugačiju sliku o Srbiji. Nije bez značaja i to što su neki naši festivali poput Egzita i Guče uspeli da i ovde privuku pažnju i generišu pozitivan publicitet. Na popularnom kanalu Diskaveri nedavno smo imali priču o mostu preko Ade u Beogradu. Sve su to stvari koje malo-pomalo menjaju sliku o nama.

Da li je Vaše pismo, odnosno reakcija naše države, možda bila prejaka, s obzirom na povod? Bio je to loš humor u jednoj humorističkoj emisiji, na televiziji koja ipak nije u centru pažnje ovdašnje javnosti?

Iz mog ličnog iskustva, a i poučen iskustvima drugih zemalja, na primer Izraela, koji ne propušta da reaguje i na najmanji povod, kad god je pomenut u negativnom smislu, pa možda i nekim stvarima koje smo ipak naučili iz devedesetih godina, smatram da treba reagovati i na naoko beznačajne stvari. Mislim da je važno u svakoj prilici boriti se za sopstvenu istinu i prava.

Pošto dugo živite u Americi, kakvo je Vaše lično mišljenje o američkom političkom humoru, koji je kao žanr veoma popularan? Gotovo svaka televizija koja drži do sebe ima svog komičara i takvu vrstu emisije?

To je poseban način na koji se običnim ljudima popularizuje politika, mada se često prelaze granice političke korektnosti. I sama Čelsi Hendler, koju sam gledao nekoliko puta, stalno je na ivici, a ponekad, kao u ovom slučaju, prevrši meru dobrog ukusa. To jeste kulturološki drugačije od našeg humora, mada se vidi da se slične emisije polako primaju i u Srbiji. Najzad, može iz ovoga da izađe i nešto pozitivno: došli smo u situaciju da se priča o Srbiji, a na nama je da ovo iskoristimo na način koji nam odgovara.

Zašto je, po Vašem mišljenju, ovo izazvalo toliko reakcija, pre svega kod naše dijaspore?

Tome je pre svega doprineo napredak tehnologije. Pre samo 10 godina nije bilo ni „Fejsbuka” ni „Tvitera” niti „Jutjuba”, koji danas omogućavaju da se činjenice i ispadi Čelsi Hendler za samo nekoliko sati rašire do velikog auditorijuma. Samim tim došlo je i do većeg reagovanja.

------------------------------------------------------------

Predrag Pajić: Prejaka reakcija

Vašington – Čelsi Hedler je komičarka koja nema nikakvog uticaja, ona je totalno neobaveštena i o zemlji i o narodu, a cela epizoda u svakom slučaju više govori o njoj nego o Srbiji. Mislim da je zvanična reakcija bila prejaka – uplitati se u polemiku na takvom nivou je nepotrebno – mada su u pismu ambasadora, odnosno vlade, izneti jasni argumenti, kaže za „Politiku” Predrag Pajić, viši bibliotekar Kongresne biblioteke, koji već decenijama analizira imidž prvo Jugoslavije, a zatim Srbije u američkoj javnosti.

M. Mišić

objavljeno: 29.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.