Bernardica Juretić od časne setre do ministarke u Vladi Hrvatske

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bernardica Juretić od časne setre do ministarke u Vladi Hrvatske

Kandidatkinja za ministricu socijalne politike i mladih Bernardica Juretić objavila je na svojoj Facebook stranici status u kojem se zahvalila svima koji su joj čestitali, ali i pozvala ih na molitvu za novu Vladu RH.

“Dragi prijatelji, ima vas puno koji ste mi uputili čestitke, makar je tek sutra glasovanje u Saboru. Svima od srca zahvaljujem, a one koji su vjernici molim da se mole za mene i cijelu Vladu, neka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nas Duh Sveti prosvijetli da radimo samo na slavu Božju”, napisala je Juretić.

Podsjetimo, Bernardica Juretić bila je časna sestra u redu Sestara službenica milosrđa, ančela, ali je 2001. odlučila izaći iz reda.

Rodom je iz Srijana u zaleđu Omiša, gdje je i završila osnovnu školu. Srednju školu je pohađala u Splitu i Dubrovniku. Dvije godine gimnazije pohađala je u Brodograđevnom školskom centru u Splitu, a dvije godine Medicinske škole završila je u Dubrovniku.

“Htjela sam zapravo pohađati primaljski smjer i biti babica. Oduvijek sam fantazirala da ću raditi u misijama, postala časna sestra ili ne. Proučavala sam programe medicinske škole i vidjela da me najviše zanima praksa u rodilištu, jer u misijama se najviše pomaže ženama prilikom poroda”, rekla je svojevremeno Bernardica Juretić kojoj je, dok je bila dijete, najveća želja bila postati krojačica.

1990. godine sa 27 godina vratila se iz Italije s diplomom psiholgije, te postala sinonim za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj.

2001. godine vratila se u svjetovni život, a o razlozima odlaska iz samostana, zapravo, nikad nije otvoreno govorila. Tada se spekulisalo da je to uradila iz ljubavi. Misiju časne sestre završila je u Banjaluci.

'Bila je to odluka za koju sam smatrala da je ispravna i o kojoj sam dobro promislila', izjavljivala je tada Juretić. Utemeljiteljica je terapijskih zajednica “Susret” kroz koje je, prošlo više od 1500 zavisnika, a bila je i predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga.

Svojevremeno je bila i predstojnica vladina Ureda za suzbijanje opojnih droga.

Prošle godine otvorila je centar “Bernardica s vama”, gdje nudi i usluge sudskog tumača za talijanski, dnevnog boravka za starije osobe, te kao magistrica psihologije pomaže osobama svih dobi u različitom spektru poteškoća.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.