Izvor: Luftika.rs, 13.Apr.2023, 13:49

Aplikacija koja pokazuje koliko stanova trenutno možete priuštiti ogolila svu našu bedu

Nevladina organizacija „Ministarstvo prostora“ se od 2011. godine bavi istraživanjima, studijama kao i politikama u oblastima urbanog razvoja i socijalne pravde kroz principe demokratičnosti.
Ova grupacija je na svom Fejsbuk profilu objavila svoju novu inovaciju koja treba da napravi presek stanja na tržištu nekretnina, odnosno da pokaže kolika je rentabilna moć naših sugrađana koji su u potrazi za životnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << prostorom.
„Napravili smo digitalnu platformu koja daje uporedni prikaz dostupnih oglašenih stanova i priuštivih stanova. Kako biste pronašli broj priuštivih stanova potrebno je da unesete primanja domaćinstva i broj njegovih članova. Algoritam će izbaciti broj cenovno dostupnih stanova, prema gornjem pragu granice opterećenosti stambenim troškovima, što iznosi 30% prema standardima EU. Takođe, izbaciće stanove koji odgovaraju minimalnoj ili većoj kvadraturi koja je neophodna za svaku osobu“, napisano je u opisu kojim su predstavili svoj novi projekat.

Prvi rezultati su i više nego zabrinjavajući.
„Kao što je, nažalost, bilo očekivano, rezultati su poražavajući. Priuštivih stanova za ljude sa minimalnim primanjima ima između 1% i 2% od ukupne ponude, a Zakon o stanovanju i njegove izmene se i dalje bave upravljanjem zgrada, kao da pitanje nepriuštivosti ne postoji“, stoji u propratnom tekstu.
Njihovu digitalnu platformu možete isprobati i vi, na veb stranici cmmm-maps.eu
Potrebno je da popunite kratki upitnik i upišete parametre koji će vam pokazati pristupačnost stanovima na trenutnom tržištu nekretnina. Napomenuto je, takođe, da postojeći algoritam obrađuje podatke iz marta ove godine.
Podigao kiriju da bi stan izdao Rusima, oni mu ostavili smeće, neplaćene račune i pobegli

Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.