Izvor: Luftika.rs, 06.Avg.2023, 14:05

Albanski turizam kroz oči srpskog turiste: „Zašto volim Albaniju“

Albanija je i dalje destinacija koja čeka svoj pravi ‘bum!’ sa srpskim turistima, a neki od njih već godinama unazad odlaze u ovu susednu zemlju i svoja, gotovo po pravilu, pozitivna iskustva svima nama prenose preko društvenih mreža.
Na Fejsbuk grupi u kojoj članovi razmenjuju iskustva s odmora u Albaniji, jedan srpski turista podelio je post u kojem daje izuzetno pozitivnu kritiku Šenđina, primorskog grada poznatog po peščanim plažama i hotelskim kompleksima.
Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << nije mnogo pisao ni o lepoti plaže ni o fensi hotelima, već o ljudima koje je susretao.
Prvi deo se odnosi na ljubaznost i gostoljubivost koja ga je dočekala na letovanju u Albaniji.
„Shengjin, leto 2023. Zašto volim Albaniju…
Zato što ti gospođa, vlasnica mini marketa kaže : „Sećam vas se, vi i vaša supruga ste ovde bili prošlog leta.“
Zato što te kosovski Albanac, gost hotela u kojem si odseo, u prolazu pozdravi na engleskom i uz izvinjenje pita, odakle si, ti odgovoriš : „Iz Srbije“, a on uz osmeh, odmah nastavi razgovor na srpskom kao da se poznajete 100 godina.
Zato što, kada uđeš u pekaru-piceriju „Lidhja e Prizrenit“ i kreneš na engleskom : „Can I order the pizza“, a momak od tridesetak godina te pita : „Koju hoćete?“ i na solidnom srpskom počne da navodi sastojke svake ponuđene sa menija.
Poslednje veče, pre polaska kući, svratio sam do navedene pekare da potrošim preostalu sitninu (nekih 400 leka, ili 4 evra), planirajući da kupim malo peciva za put….izašao sam sa 3 pune kese sendviča, kifli, lepinja, pletenica, peciva punjenog, sirom, čokoladom…
„To je poklon za srećan put…“ – reče mladić iz Đakovice uz osmeh, ostavivši me šokiranog i bez reči“, napisao je srpski turista.
U nastavku se osvrnuo na opuštenu atmosferu na plaži.
„Celulit & pivski stomaci rules. Obožavam plažu u Shengjinu. Što reče moja gospođa: „Sad znam zašto mi se ovde sviđa. Nema usiljenog fenseraja, pozera, plastičnih sisa, guzica i predimezioniranih usana. Nema kačketaša, istetoviranih gnu goveda (video sam samo jednog išaranog i to je bio Slovenac) i razularene, nevaspirane dece koja urlaju, zasipaju te peskom, napucavaju loptama u glavu i trče preko tvojih peškira“.“
Za kraj upozorava na predrasude koje serviraju političari i neki mediji.
„Opustite se, budite prirodni i bez kompleksa. Odbacite predrasude i nametnute stereotipe. Albanci (iz Albanije i sa Kosova, jednako) su fini ljubazni, gostoljubivi i srdačni ljudi. Žive iste živote, probleme, sreće i tuge baš kao i mi. Uživajte u Albaniji makar tih desetak dana. Vratićete se ponovo…sigurno. Za mene nema sumnje. Vidimo se ponovo narednog leta.“
Ispod posta su mnogi podelili i svoja, mahom pozitivna iskustva s letovanja u Albaniji, tvrdeći da se nigde nisu osećali opuštenije i naglašavajući potrebu za rušenjem predrasuda, prenosi Nova.rs.
Srpski turisti razočarani Albanijom: „Veoma visoko su poleteli, ali još brže će pasti“

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.