Alatka za prepoznavanje lica kao špijun na društvenim mrežama

Izvor: NovaEnergija.net, 11.Avg.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alatka za prepoznavanje lica kao špijun na društvenim mrežama

Sigurnosni istraživači kompanije Trustwave objavili su novu open source alatku pod imenom Social Mapper, koja koristi tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi određenu metu pratila na različitim društvenim mrežama. Nova alatka je dizajnirana za sigurnosna istraživanja i automatski locira sve profile koje određena osoba ima na različitim društvenim mrežama, te može da je prati na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u, LinkedIn-u, kao i drugim mrežama, preko imena i, >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << što je još važnije – fotografija.
Takva pretraživanja već mogu da se obavljaju ručno, ali automatizacija procesa znači da sada može da se obavlja značajno brže, te za više različitih ljudi u isto vreme. Tako je proces prikupljanja podataka do sada zahtevao ozbiljne resurse, te mnogo vremena. Kreatori nove alatke tvrde da će pretraživanje u budućnosti biti daleko brže, te da će zahvaljujući njihovoj alatki uskoro postati moguće da se u rekordnom roku pretraže profili stotina hiljada pojedinaca.

Social Mapper ne zahteva API pristup društvenim mrežama, već mu je dovoljan internet pretraživač, te Face ID tehnologija uz pomoć koje upoređuje rezultate. Način na koji ova alatka pretražuje znači da je sporija od onih koje uključuju API društvenih mreža, a developeri kažu da je za pretraživanje liste od hiljadu subjekata potrebno oko 15 sati.
Nova alatka tako omogućava pronalaženje, te popisivanje svih profila koje neka osoba ima na društvenim mrežama, što je savršeno za phishing prevare, te prikupljanje podataka o korisnicima. Trustwave se bavi sličnim praksama, budući da je fokusiran na oblast etičkog hakovanja, u okviru koje pronalazi sigurnosne slabosti kako bi ove mogle da budu popravljene. Problem je što je Social Mapper registrovan kao besplatan softver, te može da se preuzme na GitHub-u, što znači da lako može da stigne u pogrešne ruke.
Izvor: The Verge / PC Press
Foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Facebook,   Twiter

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.