Ako ste rešavali Facebook kvizove - nadrljali ste!

Izvor: Mondo, 29.Jun.2018, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ste rešavali Facebook kvizove - nadrljali ste!

Kreator popularnih Facebook kvizova potvrdio je da je kompromitovano preko 120 milina Facebook naloga tj. njihovih korisnika?

Koliko vas košta da saznate “Koja ste Diznijeva princeza“ ili “Šta ste bili u prošlom životu“ - mnogo više nego što ste mislili! Nije u pitanju par klikova vašeg vremena, ne, u pitanju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vaša privatnost i onlajn identitet. Nemački kreator Facebook kvizova, kompanija Social Sweethearts, objavila je da je putem njenih aplikacija, koje su koristili korisnici najveće društvene mreže, kompromitovano preko 120 miliona naloga, “ali da nije poznato da je bilo koja treća strana zloupotrebila korisničke podatke“.

Kvizovi su prikupljali lične informacije korisnika, kao i liste prijatelja i fotografije, odnosno video zapise, da bi ih omaškom distribuirali putem JavaScript fajla, koji su hakeri lako mogli da prigrabe, objašnjava The Verge.

Facebook je, izgleda, jednostavno nesigurna i nebezbedna platforma, jer je nakon Cambridge Analytica skandala mreža saopštila da će ispitati svako moguće “curenje“ podataka bilo koje vrste, nakon čega je ispitano na hiljade aplikacija, a 200 njih označeno kao rizično i uklonjeno sa Facebook platforme. Nijedna od tih aplikacija nije u ovom slučaju sporna NameTests aplikacija, preko koje su se izvršavali testovi pomenute nemačke kompanije.

Moguće je da je ovo izolovan i zaista nesrećan slučaj i da podaci korisnika zaista nisu zloupotrebljeni, ali saznanje da je neko došao u posed naših podataka, odnosno podataka preko 120 miliona korisnika na ilegalan način, ne uliva poverenje ni u kvizove ni u Facebook.

Za početak - klonite se kvizova, ako već Facebook morate da imate.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.