Ako radite ovo na Facebooku - prestanite!

Izvor: Mondo, 29.Dec.2015, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako radite ovo na Facebooku - prestanite!

Da li je moguće da neko i dalje veruje u ovakve priče na Facebook-u?!

Očigledno je da veruje, jer dobijamo mnoštvo komentara i pitanja u vezi s ovakvim načinom varanja korisnika u Srbiji i regionu.

Facebook je sjajan alat koji nam na lak način omogućava kontakt sa svima s kojima želimo da ga ostvarimo. Ipak, među Facebook stanovnicima, baš kao i uvek u životu, ima i onih koji ne zavređuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da ih poznajemo, u ovom slučaju lajkujemo, pratimo, podelimo njihove veze dalje...

Dakle, lančane poruke koje su svakodnevica Facebook-a, a koje ćemo upravo navesti, su uglavnom gluposti i nemojte ih lajkovati niti se pretplaćivati (follow) na iste. Nećete dobiti besplatan iPhone, ako lajkujete i podelite na svom profilu neku stranicu (neka se javi neko ko jeste i dokaže to - mi ćemo se javno izviniti), nećete dobiti crni super-automobil uradivši isto to, a nažalost - NEĆETE virtuelno dodeliti dinar, evro, a bogami ni dolar, ako prosledite i lajkujete sliku bolesne bebe. Zapravo, Facebook to neće učiniti, iako stranice tvrde upravo suprotno!

Foto: MONDO portal. Verifikovana Facebook stranica.

Facebook uglavnom ukida sporne stranice (prva dva slučaja) ili ignoriše pozive da uputi pomoć lajkovanim slikama (što je naš treći primer). U prva dva slučaja uglavnom se radi o brzom i masovnom skupljanju lajkova zarad prodaje te Facebook strane trećem licu. Oni "pokrenu" nagradnu igru, pozovu ljude da lajkuje i prati stranicu, kasnije promene naziv, opis i svrhu stranice i verovatno je prodaju ili zadrže za neke druge svrhe. Zašto biste bili deo svega toga?

NEĆETE dobiti ni dinar od Facebook Fonda!

Na isti opisan način trenutno je aktuelna "nagradna igra" u kojoj će Facebook pokloniti silne milione korisnicima koji lajkuju i podele određenu stranicu. Nećete dobiti ni dinar od Facebook-a, a kamoli milione, jer se radi o novom Fondu, koji su Mark Cukerberg i njegova supruga oformili nakon rođenja deteta za razvoj humanih projekata i podršku, a ne kao "slamaricu" iz koje će bacati pare korisnicima...

MONDO MobITShareFacebookTwitter

Ako želite - budite, ali i na Facebook-u kao i u životu važi pravilo - nema 'leba bez motike, zapamtite to! Nagradne igre na Facebooku imaju strogo propisane standarde i teško da to bilo koja stranica koja nema plavu oznaku može i sme da je organizuje. To vam je i savet - tražite plavu oznaku "štiklirano" i onda razmislite da li ćete igrati nagradnu igru. Pročitajte pravila igre, saznajte više o organizatoru, tražite dokaz o postojanju darodavca, bilo šta što može da potvrdi autentičnost nagradne igre...

Facebook JASNO ZABRANJUJE deljenje bilo koje stranice na Facebook profile učesnika igre, kao uslov učestvovanja u nagradnoj igri (E. Promotions 3.), a sve ove prevare sadrže uputstvo "lajkujte ovu, ovu i ovu stranicu, pa podelite na svom profilu".

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.