Akcije Fejsbuka prvog dana trgovine skočile za 10 odsto

Izvor: Blic, 18.Maj.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije Fejsbuka prvog dana trgovine skočile za 10 odsto

Akcije internet kompanije "Fejsbuk" skočile su danas za više od 10 odsto prvog dana trgovine na Njujorškoj berzi.

Pošto je izvršni direktor "Fejsbuka" Mark Zakerberg simbolično zvonom u sedištu kompanije u Menlo Parku, u Kaliforniji, jutros označio izlazak na berzu, akcije Fejsbuka u prvim jutarnjim statima trgovine u Njujorku dostigle su vrednost od 42,05 dolara.

" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fejsbuk" i bankarski investitori juče su utvrdili početnu cenu akcija na 38 dolara, što znači da je već prvog dana trgovine ona premašena za 10 odsto.

Kompanija će preko berze ponuditi akcije investitorima u vrednosti od 16 milijardi dolara, što će vrednost "Fejsbuka" dići na 104 milijarde dolara.

Time će "Fejsbuk" postati najvrednija američka kompanija ikada koja je izašla sa svojim akcijama na berzu. Vrednost "Fejsbuka" ubuduće će zavisiti od investitora, odnosno od ponude i potražnje na berzi.

"Fejsbuk" je postao globalna mreža 2004. godine, kada je pokrenut kao internet sajt.

"Fejsbuk" ima oko 900 miliona korisnika u svetu. Ta društvena mreža koristi se za razmenu poruka, informacija, fotografija i drugog sadržaja. "Fejsbuk" je jedna od nekoliko internet kompanija koje su poslednjih godina izašle na berzu.

U prvom kvartalu ove godine "Fejsbuk" je zabeležio neto dobit od 205 miliona dolara i ukupne prihode od 1,06 milijardi dolara. Prošle godine kompanije je napravila zaradu od milijardu dolara.

Izlazak "Fejsbuka" na berzu smatra se jednim od ključnih poslovnih poduhvata za celokupni razvoj interneta i kompanija koje posluju preko onlajn mreže. Pre "Fejsbuka" na takav korak odlučio se "Gugl" 2004. godine.

Izvršni direktor "Fejsbuka" Mark Zakerberg ima samo 28 godina. On je, zajedno sa svojim prijateljima, dok je bio student na Harvardu, napravio "Fejsbuk" s ciljem da pre svega omogući komunikaciju uskog kruga studenata tog univerziteta.

Šeril Sandberg, desna ruka Marka Zakerberga

Bez Šeril Sandberg, desne ruke Marka Zakerberga, ne bi bio moguć izlazak "Fejsbuka" na berzu, jer je ona najzaslužnija za to što su vizije osnivača ove kompanije postale stvarnost i to s velikim profitom.

Mladi Zakerberg je na Božićnoj zabavi Dena Rozensvajga 2007. godine upoznao Šeril Sandberg koja je u to vreme radila za "Gugl".

Pomislio je da bi se ona "savršeno uklopila" u ulogu operativnog direktora "Fejsbuka" i ponudio joj 2008. godine taj posao.

Došavši u kompaniju, Šeril je počela da razmišlja kako da učini kompaniju profitabilnim. "Fejsbuk" je dotad "prvenstveno bio zainteresovan za pravljenje "kul" sajta, smatrajući da će profit uslediti sam po sebi.

Rukovodstvo kompanije koja ima par hiljada zaposlenih, usredsredilo se na marketing i do 2010. godine "Fejsbuk" je postao veoma profitabilan.

Šeril Sandberg je diplomirala na Harvardu, a u kompaniji je zadužena za poslovne operacije firme, uključujući prodaju, marketing, poslovni razvoj, ljudske resurse, komunikacije.

Zakerberg je jednom rekao za "Biznisvik" da "Fejsbuk" ne bi "bez nje bio potpun".

Pre njenog dolaska u kompaniju, "Fejsbuk" je imao oko 66 miliona članova, a sada ima više od 900 miliona aktivnih korisnika. Ona je odigrala presudnu ulogu u stvaranju višebilionskog profita.

Ona je izgradila model poslovanja i usmerila kompaniju ka budućnosti. Od presudnog značaja za to nije bio samo njen poslovni talenat, već i njena spremnost da ostane u Zakerbergovoj senci kao njegova desna ruka.

Međutim, javnosti nije mogao da promakne njen poslovni uspeh. Tokom poslednjih godina Šeril se našla među 50 najuticajnijih žena, prema biznis magazinu "Fortjun", a 2011. godine je bila na petom mestu Forbsove liste "sto najuticajnijih žena na svetu", kao i među 25 najuticajnijih ličnosti po mišljenju magazina "Biznisvik".

I magazin "Tajm" stavio ju je na listu sto najuticajnijih ličnosti u svetu za 2012. godinu.

Njena prošlogodišnja osnovna zarada bila je "samo" 296.000 dolara plus 86.000 dolara bonusa. Ali, dodatno je dobila i veliki paket akcija čija vrednost se procenjuje na 30,5 miliona dolara, a izlazak kompanije na berzu učiniće je još bogatijom.

Radni dan završava oko šest sati uveče kako bi stigla kući da večera sa decom, rekla je Sandbergova u jednom intervjuu.

"Tako sam radila dok sam bila u "Guglu", radim tako i sada".

Pa, ipak, kada joj sin kaže "mama, ostavi Blekberi, pričaj sa mnom", oseća se krivom, kako kaže, kao i sve druge žene, dodajući da je "interesantno što muškarci zbog takvih stvari uopšte ne osećaju krivicu".

Povezane vesti: Rast svetskih akcija zbog optimizma oko Grčke Fejsbuk izašao na berzu, prodaje deo akcija Pogledajte kako su izgledale prve verzije "Gugla", Fejsbuka, Jutjuba... Rekordni pad akcija "Nokije" Vrednost Fejsbuka skočila na 50 milijardi dolara

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fejsbuk konačno na berzi

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2012

Trgovina akcijama Fejsbuka konačno je počela - razmena je bila brza i intenzivna jer je za samo 30 sekundi trgovine 80 miliona akcija promenilo vlasnike, a početna cana bila je 38 dolara za deonicu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Akcije Fejsbuka počele rastom, potom pale na početnu cenu

Izvor: Blic, 18.Maj.2012

Akcije najveće svetske društvene mreže "Fejsbuk" započele su danas trgovanje na njujorškoj berzi "Nasdak" (Nasdaq) rastom od 12 odsto. Zakerberg (u sredini) označio je izlazak "Fejsbuka" na berzu..Ubrzo je, rast bio usporen, da bi potpuno prestao i cena se vratila na početni nivo. Cena akcija...

Nastavak na Blic...

Facebook: Akcije počele rastom, pa pale na početnu cenu

Izvor: Večernje novosti, 18.Maj.2012

Akcije najveće svetske društvene mreže započele su danas trgovanje na njujorškoj berzi Nasdaq rastom od 12 odsto. Ubrzo je, rast bio usporen, da bi potpuno prestao i cena se vratila na početni nivo

Nastavak na Večernje novosti...

Fejsbuk razočarao, rast jedva 0,61%

Izvor: B92, 19.Maj.2012, 16:10

Kompanija Fejsbuk imala je razočaravajuć prvi dan na berzi, a investitori koji su kupili akcije te kompanije nisu imali puno razloga za veselje...Cena deonice najveće društvene mreže na berzi Nasdak je od inicijalnih 38 dolara porasla već u prvoj transakciji za 10,5 posto, na 42,05 dolara...Najviša...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.