40 odsto omladine zbog Facebooka ne pročita nijednu knjigu godišnje

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2012, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

40 odsto omladine zbog Facebooka ne pročita nijednu knjigu godišnje

Istraživanja pokazuju da je napredak moderne tehnologije poslednjih decenija potpuno izmenio dečje navike.
Deca sve više vremena provode za kompjuterom, pred televizorom ili ispred konzola za igrice, zabava je postala dostupna na svakom koraku, dok je obrazovanje potisnuto u drugi plan. To potpuno uništava dečju kreativnost, niko se više ne igra napolju, a trčanje za loptom, vožnja bicikla ili šetnje u prirodi zamenjeni su boravkom u zatvorenom prostoru uz televizor i kompjuter. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Američki psiholog Džejms Smit tvrdi da “evolucija” dece u ljude koji samo sede, prelistavaju internet stranice ili se zabavljaju agresivnim kompjuterskim igricama ne može da se izbegne, ali može da se ublaži različitim programima u školama. Istraživanje je pokazalo i da adolescenti trpe “metamorfozu”, prenose Novosti.
Do pre desetak godina tinejdžeri su čitali knjige, interesovali se za različitu literaturu, posebno onu koja nije bila preporučljiva za njihove godine, ignorisali školsku lektiru, dok danas gotovo niko i ne čita! Istraživanja pokazuju da su tinejdžerima glavna zabava i izvor informacija društvene mreže “Facebook” i “Twitter” i da čak 50 odsto dece uopšte ne čita.
Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 18.141 dete uzrasta od osam do 17 godina, pokazala je da van obavezne školske lektire jednu knjigu mesečno pročita manje od polovine adolescenata.
Rezultati ovog istraživanja prilično su zabrinjavajući, ističu psiholozi, jer osim nepismenosti koja će postati ozbiljan problem i “kvarenja” jezika, deca potpuno gube dodir sa vršnjacima, osim sa virtuelnim i idu ka potpunoj asocijalizaciji i “menjanju” ličnosti.
Istraživanja pokazuju i da učestalost čitanja direktno utiče na uspeh u školi, pa ne čude podaci da je sve manje dece sa odličnim uspehom.
U Srbiji je situacija slična, tvrde domaći stručnjaci, a istraživanja pokazuju da oko 40 odsto srpske omladine ne pročita nijednu knjigu godišnje, osim lektire.
Tinejdžeri ove rezultate pravdaju uglavnom nedostatkom vremena, iako podaci pokazuju da mladi provode do 4 sata dnevno surfujući internetom.
Izvor: bizlife.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.