Већ са 4 године знају да угасе пламен – будући новосадски ватрогасци стасавају у ДВД-ЈГСП Нови Сад (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 09:01

Већ са 4 године знају да угасе пламен – будући новосадски ватрогасци стасавају у ДВД-ЈГСП Нови Сад (ФОТО)

Добровољно ватрогасно друштво ЈГСП „Нови Сад“ броји 252 одрасла члана, међу којима је и 24 даме, а брину и о будућности ватрогасаца у Новом Саду па обучавају чак 34 малишана млађа од 10 година. Фото: PrtSc/Facebook/DVD-JGSP Novi Sad Иако се ово ДВД бави озбиљним интервенцијама, поседује ватрогасну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јединицу са свим сертификатима државе и добија сертификат за поузданост и рад у друштву последње три године, посебно време издваја се и за обуку оних најмлађих.
„Програм за децу осмишљен је да им буде забаван, уче шта је пожар, како све функционише, постоји део игре, али и део обуке“, каже за наш портал председник ДВД ЈГСП „Нови Сад“ Зоран Калуђеровић.
„Имају вежбе са апаратима на воду и пену, уче употребу противпожарних апарата, наравно, оних малих, све је сразмерно њиховим годинама, а и величини“, каже Зоран. Фото: PrtSc/Facebook/DVD-JGSP Novi Sad Најмлађи новосадски „ватрогасци“ окупљају се око два пута месечно, јер је, како каже Зоран, важно да не забораве шта су научили, а и да задрже заинтересованост.
„До неког осмог разреда им је занимљиво, касније се то интересовање изгуби, али после се неки врате као већ пунолетни. Ако нам од 30-40 деце „сутра“ остане 10, то је супер“, прича Зоран Калуђеровић који је у ватрогасним „водама“ од своје осме године.
За одрасле чланове друштва нема услова и ограничења, па тако ни за децу, а најмлађи члан „дечије јединице“ има тек више од 3 године! Фото: PrtSc/Facebook/DVD-JGSP Novi Sad „Да неко дете крене на обуку, мора се јавити у ДВД, ми убележимо податке, родитељи су обавезни да попуне приступницу, закаже се први тренинг, упознавање, и кад буде први следећи тренинг и обука, позивамо га да дође, да учествује, и радимо са њим. Прођемо свако место у вежби са њим и пронађемо које му највише одговара, али важно је да зна да ради све“, објашњава Зоран.
Вреди поменути да малишани у току године имају шест такмичења на нивоу града, а с времена на време имају и организоване вежбе.
Такмичења су у употреби апарата, брентача, преношењу воде, имају и квизови знања из области противпожарне заштите, а деца за свој труд добијају медаље и пехаре.
Зоран се, као председник овог ДВД-а, и највише ангажује око деце, уз два сарадника, а највећи понос му је атмосфера створена у раду са децом.
„Не сматрају ме бабарогом и вешцем, него другаром, доста добро схватају, интересује их, и послушни су за време вежбе.“
ДВД-ЈГСП „Нови Сад“ постоји од 1975. године, а осим борбе против пожара, спасилачких интервенција и пружања помоћи у ванредним ситуацијама поноси се и хуманитарним радом. Фото: PrtSc/Facebook/DVD-JGSP Novi Sad Ради на принципу самоучлањења, а иако су чланови већином из ЈГСП „Нови Сад“, то није обавезан услов па њих двадесетак није из фирме.
Нови чланови се увек прихватају и увек су добродошли, поготово из Новог насеља и околине пошто је ДВД ту и лоцирано, а чланарина на месечном нивоу је симболичних 200 динара.
Л.С.
Ovo su kazne za izazivanje požara: Od početka godine zabeleženo čak 2.300 intervencija vatrogasaca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Већ са 4 године знају да угасе пламен – будући новосадски ватрогасци стасавају у ДВД-ЈГСП Нови Сад (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.