Мађарска књижара кажњена са 32.000 евра за ЛГБТ књигу

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 14:48

Мађарска књижара кажњена са 32.000 евра за ЛГБТ књигу

Велика мађарска књижара „Лира“ кажњена је са око 32.000 евра јер је на полици имала књигу са јасно препознатљивом ЛГБТ тематиком. Фото: PrtSc/Facebook Мађарски закон забрањује да се деци приказује такве теме, па је мађарски превод популарног серијала „Heartstoppper“ требало да буде умотан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у пластичну фолију. Према речима власника књижаре „Лира“, то је највећа казна која је икада изречена књижари на основу тог закона, објавио је НОС.
Власник је најавио да ће уложити жалбу на казну, наводећи да је потпуно нереално да за тинејџере од 16 и 17 година неко други одлучује шта могу да читају.
Серијал „Heartstoppper“ британске ауторке Алис Осеман говори о љубави између два тинејџера, а намењен је читаоцима од 14 и више година.
Нетфликс је прошле године објавио серију засновану на књизи, а пети део серије требало би да се појави касније ове године.
Влада мађарског премијера Виктора Орбана забранила је 2021. године приказивање или промовисање хомосексуализма за децу млађу од 18 година. То значи да се такве књиге не могу стављати међу друге књиге за децу и морају бити умотане у пластичну фолију.
У Будимпешти током Прајда прошлог викенда било је и протеста против новчане казне за „Лиру“. Мађарску је дан пре тога 37 земаља позвало да укине законе који дискриминишу ЛГБТ особе.
Тај позив подржале су, између осталих, САД и ЕУ, са изузетком Пољске.
Још један топлотни талас погодио југ Европе

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска књижара кажњена са 32.000 евра за ЛГБТ књигу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.