Изложба „Планета љубави“ од 24. априла у КС „Свилара“

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 11:26

Изложба „Планета љубави“ од 24. априла у КС „Свилара“

Од 24. априла до 03. маја Планета љубави ће орбитирати око Културне станице Свилара. Отварање ретроспективне изложбе новосадске сликарке Соње Боруш почиње 24. априла у 19.00 часова. Фото: PrtSc/Facebook/Svilara – kulturna stanica На самом отварању, посетиоци ће имати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << прилику да премијерно чују две песме посвећене Културној станици Свилара и Алмашком крају у извођењу Аљоше Боруша.
Радови који чине Планету љубави имају заједнички мотив, а то је љубав. Соња користи усне као симбол који по њој репрезентује оно најсуптилније а опет најмоћније средство изражавања љубави. Њен примарни циљ је да нас овом поставком подсети на то да је је љубав најлепша и најважнија тековина човечанства. Она својим декоративно-експресионистичким изразом упечатљиво наглашава да чари љубави не смемо испустити из вида, без обзира на то колико нам сложени животи били.
Како она сама каже: „Бурлеска је тема на којој сам мастерирала. Кроз моје тумачење у одређеним дозама она бива уткана у неке моје радове, увек у циљу тога да на површину избије разиграност привлачења кроз забаву. Уз моје виђење бурлескних костима, маски, забављача, наглашавајући мимику њихових лица и експресију њихових покрета који изражавају поруке које свесно или несвесно шаљу једни другима, а које сликар уме да уочи.
Централни мотив мојих слика је жена заводница са свим својим реквизитима. Пуна самопоуздања, свесна тога колико је лепа и неодољива. На сликама остајем у домену исечка. Стварајући тако вид интимне, фигуралне слике наглашавајући издвојени тренутак дешавања који и даље траје, често крупним планом где фигура тежи да изађе са површине платна. Тема која је основа и полазиште за реализацију мојих радова је психологија и механизам пожуде. Приказујем важност говора тела који је по мом мишљењу пођеднако важан као вербални изражај. Актере својих слика доживљавам како настављају да живе, изазивају емоције, понекад и дискусије. Моје сликарско стварлаштво, у својој свеукупности, тежи остваривању органског јединства тела и мисли.“
Брат и сестра, Аљоша и Соња гаје велику љубав према Алмашком крају, јер су ту и одрасли. Тако да је Соњина изложба слика употпуњена Аљошиним песмама на неки начин поклон граду Новом Саду и Алмашком крају. У наставку текста можете прочитати њихове биографије.
Koncertno izvođenje scenske kantate „Karmina burana“ – 25. i 29. aprila u SNP-u

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изложба „Планета љубави“ од 24. априла у КС „Свилара“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.