Данас је Сабор Светог архангела Гаврила, најбољи дан за нови почетак

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 11:59

Данас је Сабор Светог архангела Гаврила, најбољи дан за нови почетак

Српска православна црква и њени верници славе Светог архангела Гаврила, благовесника радости, једног од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света, најближих престолу Господа. Фото: Градске инфо
Архагел Гаврило је сведочанство о почетку настајања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Божје творевине пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише књигу Постања. Слави се као анђео Благовесник задужен за радосне или благе вести, и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог – Светог Јована Крститеља.

Јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом се јавио и њој да ће родити сина, спаситеља људског рода, Исуса Христа.
Највећа и најрадоснија вест у хришћанству коју је архангел Гаврило јавио је Васкрсење Христово.
Међу верницима је познат по једној од најлепших фрески – „Бели анђео“ из манастира Милешева. „Бели анђео“ је део композиције „Мироноснице на Христовом гробу“, а на фресци је представљен архангел Гаврило раширених крила, обучен у бео хитон како седи на великом камену и усплахиреним женама прстом указује на Христовог гроб, заправо у том тренутку већ место његовог васкрснућа.
„Бели анђео“ је гласник свевечне истине о Христовом васкрсењу и самим тим у српском народу се ова фреска укоренила као синоним за наду, спасење и чуда.
Саборни дан Светог архангела Гаврила празнује се такође 8. априла, односно 26. марта, према јулијанском календару, када СПЦ слави његова јављања кроз сву историју људског спасења.
За овог свеца су везни многобројни обичаји. Девојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Ипак, у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.
Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси „благе“ и лепе вести.
Архангел Гаврило је често слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.
Улица прича причу: Пашићева (ФОТО/ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас је Сабор Светог архангела Гаврила, најбољи дан за нови почетак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.