Новинар међу стативама – новосадски голман који је исписао странице историје Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 09:13

Новинар међу стативама – новосадски голман који је исписао странице историје Војводине

Тешко је замислити да један професионални спортиста, посебно фудбалер, има други посао, а стереотипично гледано, још је теже замисливо да тај посао буде новинарство. Фото: PrtSc/Facebook/Istorija ex yu fudbala Ипак, у прошлом веку тако нешто било је потпуно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изводљиво, бар за једног човека, а то је био Лазар Васић.
Легендарни голман ФК Војводина активно се бавио новинарством у време када је професионално играо, тачније бранио боје новосадске „старе даме“.
Рођен 1926. године у Бегечу, где се и заљубио у фудбал. Познат као Васке, каријеру у Војводини започео је 1946. године. Играјући за средњу школу био је десно крило, али се у новом окружењу нашао, ни мање ни више, него између статива.
Одиграо је 479 званичних утакмица за новосадске црвено-беле, уз незваничне више од 500, а дрес Воше носио је у исто време када и Вујадин Бошков, Тодор Веселиновић, али и неки други чланови легендарне генерације овог новосадског фудбалског клуба.
Фото: PrtSc/Facebook/Istorija ex yu fudbala Упоредо са тим, развијао је и своју новинарску каријеру. Радио је и за Радио Нови Сад, почев од 1950. године, али иза новосадски „Дневник“ од 1956. године, најпре у спортској рубрици, а затим као уредник, све до 1978. године.
Први број клупског листа „Војводина“ изашао је 1957. године, а уредник часописа био је управо Лазар Васић, тада још увек активни чувар мреже тог клуба.
Сва три поменута новинарска посла радио је за време професионалног ангажмана у ФК Војводина, јер је окачио копачке о клин тек 1959. године. Рукавице тада још увек нису биле део голманске опреме. Фото: PrtSc/Facebook/Istorija ex yu fudbala Спортско новинарство полако се дефинисало као посебна грана новинарства, а Васић је био један од његових зачетника у Новом Саду, и све то док је био међу стативама „Карађорђа“.
Играјући за Војводину препричавао је приче из свлачионице, са терена, романтично приказивајући један од најуспешнијих периода ФК Војводина.
Преминуо је 2015. године у Новом Саду. Неки памте његове бравуре на голу, неки његов новинарски рад, а највећи број не одваја те две ствари, баш као што их није одвајао ни он.
„Војводина – наша младост,
Војводина – наша радост,
Војводина – некад туга,
али никад нека друга!“
– Лазар Васић
Фото: ФК Војводина Kako izgleda trening bejzbola u Novom Sadu? Za nove polaznike obezbeđeno pola godine besplatnog treniranja (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новинар међу стативама – новосадски голман који је исписао странице историје Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.