Излио се Дунав у Будимпешти: Нема опасности за Нови Сад

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Dec.2023, 13:02

Излио се Дунав у Будимпешти: Нема опасности за Нови Сад

У среду, 27. децембра, у 20.00, Дунав је у Будимпешти достигао 693 центиметра. Водостај у 6 сати у четвртак ујутру већ је износио 690 центиметара, али се очекује још један талас воде, наводи се на сајту водопривреде Мађарске. Фото: Pritnscreen/Facebook/Karácsony Gergely Због >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обилних киша и неочекиваног лепог, готово пролећног времена, Дунав је почео да плави, а већ је најављена опасност од поплава широм земље.
Будимпештанско пристаниште поплављено је на више места, па је пристаниште затворено за возила и пешаке.
Према извештају о водама, 28. децембра у 13 часова може се предвидети водостај од 701 центиметар, након чега се очекује нагли пад.
Док ниво воде на појединим рекама расте, мештани Камењара већ осећају притисак неизвесности. Иако надлежни тврде да нема опасности од изливања, поједини становници суочавају се са проблемима на месту где се брана завршава.
Фото: Pritnscreen/Youtube/ M1 – Híradó У небрањеном делу још увек нема изливања, али становници, поучени искуством, већ траже привремени смештај код родбине. Трајно решење изостаје, јер су њихове куће смештене у речном кориту, остављајући их препуштеним немилости Дунава.
Душанка Љубојевић из Удружења спортских риболоваца изјавила је: “На крају настају проблеми када вода крене да се повлачи јер оставља муљ, грање, ђубре. Треба времена да се викендице и куће осуше, дезинфикују, а настају финансијски издаци. Тренутни проблем је што је вода висока у доба године када јој време није, обично то буде с пролећа.”
У случају изливања, зимски услови додатно би отежали санирање последица, а животињама би било потребно привремено склониште. Ипак, из “Вода Војводине” поручују да не очекују обилнија изливања Дунава.
Божидар Белош из “Вода Војводине” објаснио је: “Талас долази из Средње Европе, улази код Бездана на нашу територију, раст ће сваког дана бити све већи и отприлике за неких седам дана ће се врх тог таласа наћи код Новог Сада.”
Istorijski momenat za simbol Novog Sada u okviru Dočeka (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Излио се Дунав у Будимпешти: Нема опасности за Нови Сад се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.