Kipar neće priznati Kosovo

Izvor: B92, 05.Okt.2013, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kipar neće priznati Kosovo"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Kipra Joanis Kasulides izjavio je da se ne smeju naknadno menjati kriterijumi za prijem Srbije u EU.

"Činjenica da je Kipar jedna od pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo, određuje naš stav o nezvaničnom dokumentu koji su podnele Velika Britanija i Nemačka".

"Naš stav o pregovaračkom okviru za pristupne pregovore za članstvo je veoma jasan: Kipar podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvaranje pregovora sa Srbijom, što treba da bude zasnovano na bazi ostvarenih sopstvenih zasluga. Njihov tempo će zavisiti od napretka Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u EU", rekao je Kasulides.

Šef kiparske diplomatije je za "Novosti" od subote istakao da kriterijumi za članstvo, a naročito kriterijumi iz Kopenhagena, i uslovljenost iz procesa stabilizacije i pridruživanja, trebalo bi da budu primarna stvar na osnovu koje se procenjuje napredak Srbije.

"Ne žželimo da Beogradu nametnemo bilo kakva dodatna uslovljavanja i smatramo da pristup statusne neutralnosti, od Evropske unije, treba da se ogleda u tekstu pregovaračkog okvira", naveo je on.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine koji olakšava Brisel je najvažniji element na evropskom putu Srbije.

"Poznato je da je Kipar nepokolebljivi pristalica tog procesa. Odajemo priznanje Srbiji na važnim koracima koje je preduzela na sprovođenju sporazuma od 19. aprila", kazao je Kasulides.

Povodom vesti da Evropskim savetom trenutno kruži "papir" koju su sačinile Nemačka i Velika Britanija, a kojim se traži da odnosi s Kosovom budu stavljeni u centar pregovaračkih okvira sa Srbijom, on je rekao da taj nezvanični dokument odslikava nacionalne pozicije država članica koje su njegovi autori.

"Ipak, naš cilj kao partnera unutar EU je da, često s različitih pozicija, uvek pronađemo teren razumevanja i postignemo najmanji zajednički imenitelj koji će dovesti do konsenzusa", kazao je Kasulides.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kasulides: Ne menjati kriterijume za prijem Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2013

Ministar spoljnih poslova Kipra Joanis Kasulides izjavio je da se ne smeju naknadno menjati kriterijumi za prijem Srbije u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.