Izvor: Poznati.info, 18.Apr.2018, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eva Ras

Eva Ras je poznata srpska glumica, književnica i slikarka. Nastupala je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, a pojavljivala se i u filmovima i serijama Srđana Dragojevića, Emira Kusturice, Dragoslava Lazića i Siniše Pavića. Proslavila je crnu mačku koja je ležala na njenom golom telu u filmu “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”. Iza nje >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, a objavila je i nekoliko književnih dela od kojih je najpoznatije je “Born dead”. Njena omiljena knjiga je Biblija, Stari zavet.

Obrazovanje

Eva je s 18 godina došla u Beograd sa željom da studira slikarstvo, ali je nisu primili pa je upisala dramaturgiju i glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju. Diplomirala je 1963. godine, u klasi Mate Miloševića.

Kad je u svojim tridesetim godinama počela objavljivati romane, kako bi sprečila ogovaranja o tome da se amaterski bavi književnošću upisala je dramaturgiju na FDU.

Privatni život

Rođena je kao Eva Marija Balaša Vagner 1.1.1941. godine u Subotici. Poreklom je iz Mađarske, a u Subotici je živela do 18. godine. Njen otac se zvao Robert Vagner, a majka Margina Balaša. Razveli su se pre Evinog rođenja. Bila je u braku s Radomirom Stevićem Rasom i imali su jednu ćerku.

Dok su je na poslovnom planu pratili uspesi, Eva je na privatnom planu doživela tragedije od kojih se nikada nije oporavila. Prva od njih je iznennadna smrt njenog supruga od srčanog udara 1982. godine. Eva je ostala verna Radomiru Steviću Rasu i godinama nakon njegove smrti, jer kaže da njena ljubav ne može prestati zato što je on umro. Druga tragedija je smrt njene ćerke Krune Ras. Kruna je 1993. godine, sa 24 godine, preminula u Parizu pod nerazjašnjenim okolnostima.

Eva od tada crnu odeću skida samo jednom godišnje kada odlazi u sinagogu i tada oblači belu haljinu jer u židovskoj veri postoji uverenje da se belom bojom izražava kajanje i da bela boja komunicira sa Svevišnjim.

Posao

Sa suprugom je 1964. godine osnovala Teatar nacionalne drame u kojem su se isključivo izvodila dela domaćih pisaca. Od sredine osamdesetih je počela slikati i izlagati radove poput “Svetlosti severa”, “Mesečeve planine na Madagaskaru”, “Božje svetlosti” i “Ovim šorom, hej ovim šorom”.

Prema mišljenju mnogih filmskih kritičara, Eva je najbolju ulogu ostvarila u filmu Aleksandra Saše Petovića “Biće skoro propast sveta” iz 1967. godine, gde je glumila Gocu.

1993. godine je na poziv Siniše Pavića zaigrala u seriji “Srećni ljudi”, u kojoj je glumila Smiljku koja živi na “Ranču prokletih”. Takođe na Pavićev poziv se kasnije pojavljuje u ulozi Tankosave Tasić u “Beloj lađi”.

2010. godine je učestvovala u “Farmi”, a nakon izlaska je objavila knjigu o tome. U Budimpešti je tokom boravka na “Tjednu židovske kulture”, gde je predstavljala svoj roman o holokaustu “Divlji jaganjci”, upoznala Amerikanca Stiva Ričardsa koji je tu njenu knjigu poželeo objaviti na engleskom jeziku. Eva mu je na potpisivanju ugovora na poklon dala roman o “Farmi”, a on ju je zamolio da mu dopusti da prvo objavi taj roman, umesto onog o holokaustu, jer su rialiti programi jako popularni u Americi i niko do sada nije napisao literarno štivo na tu temu.

2013. godine se pojavila u ulozi policajke u seriji “Zvezdara”, reditelja Dragoslava Lazića. Pre toga se pojavila i u Lazićevoj seriji “Ljubav na seoski način”.

Krajem 2016. godine je objavila knjigu pod nazivom “Srbijo, ljubavi moja”, u kojoj je protiv mita o Josipu Brozu Titu. Na predstavljanju knjige ga je nazvala diktatorom i izjavila da je sve što radi i piše upućeno protiv njega, a protiv Tita je bila i za njegovog života. Nakon što se pojavila u filmu “Ljubavni slučaj” gde se skinula gola, Titovi ljudi su je u njegovo ime pozvali da dođe kod njega na Brijune. Ona je u to vreme imala jednu predstavu i odbila je poziv, a kaže da je kasnije godinama živela u strahu od njegove osvete.

Dugo godina je sarađivala s Dušanom Makavejevim, a nakon njihovog razlaza zbog kojeg je, kako Eva kaže, došlo jer ju je on samo iskoristio, napisala je roman “S Evom u raj”. Roman je napisala jer je hela ostaviti trag o jednoj umetničkoj saradnji dva genija u drugoj polovini 20. veka. Pisanjem je počela da se bavi nakon što je dospela na crnu listu i reditelji je više nisu angažovali, a njeno književno stvaralaštvo je posvećeno raskrinkavanju Titove vladavine.

Strast za pisanjem ju je odvela na put novinarstva pa je jedno vreme pisala duge reportaže u nedeljniku “Čik”, koji se kasnije zvao “Zoom reporter”. Digitalizacijom i pojavom interneta je dospela u dnevne novine i tri godine je pisala kolumne u listu “Politika”, a 2009. je postala najčitaniji kolumnista.

Početkom 2017. godine je premijerno prikazan film “Tri nevina muškarca”, u kojem je Eva odigrala jednu od glavnih uloga.

Najveća dostignuća

Eva Ras je umetnica koja je ostavila neizbrisiv trag u jugoslovenskoj književnosti i kinematografiji. 1967. godine je s filmom “Ljubavni slučaj” Dušana Makavejeva stekla svetsku slavu i njena je karijera krenula uzlaznom putanjom. Najvećim priznanjem smatra film pod nazivom “Kako sam se zaljubio u Evu Ras”, koji je snimio portugalski reditelj na osnvovu njene karijere.

1996. godine je povodom proslave stogodišnjice filmske umetnosti u Mađarskoj dobila nagradu “Zlatni leptir”. Dobitnica je nagrade za životno delo Aleksandar Lifka, a zahvaljujući svom kreativnom opusu, 2001. godine je dobila “Veliki pečat” Jugoslovenske kinoteke za životno delo, a 2007. godine Zlatni prsten. Struka i kritičari su oduvek cenili sve što je napravila za kulturu, pa je dobila i nekoliko domaćih nagrada.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.