Domaće glumice koje su „probile led“ i prve se skinule na filmu i pozorišnoj sceni

Izvor: Luftika.rs, 10.Dec.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaće glumice koje su „probile led“ i prve se skinule na filmu i pozorišnoj sceni

Golotinja na filmskom platnu i u pozorišnim predstavama do skoro je bila veliki tabu, a poznato je da su film i pozorište oduvek pomerali granice percipiranja umetnosti i predstavljaju trn u oku puritancima.
Golotinja se mnogo pre filma pojavila u pozorištu, a dame koje su se odvažile na ovakav potez uvek su proživljavale žestoke osude javnosti.
Koje su se to srpske glumice probile led i potpuno se skinule za potrebe filma, ili predstave?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Eva Ras
Za potrebe filma „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ Dušana Makavejeva iz 1967. godine, Eva Ras skinula se potpuno gola, i postala prva glumica koja se slikala naga na domaćem filmu.
– Kako bih se pokajala kad je taj film zadivio planetu Zemlju. Moj lik u filmu „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ je „Njujork tajms“ opisao rečima: „Nova zvezda ukazala se na istoku, njeno ime je čistota erotike, Eva Ras je simbol jedinstvene lepote savremene evropske žene!“ Stekla sam popularnost i van granica tadašnje Jugoslavije. Taj film ne prestaje da živi i svugde su me prepoznavali po sceni u kojoj naga ležim, a crna mačka skače na krevet i ugnezdi se na mojoj zadnjici pa se umiva i prede – rekla je Eva za Blic.
Mira Furlan u filmu „Lepota poroka“
Uz svu cenzuru, jugoslovenska kinematografija iznedrila je sjajne filmove, koju su istinski pomerali granice. Jedan od njih bio je i „Lepota poroka“. Samo ime suptilno naglavaša erotiku. Sam film je u vrh seks simbola lansirao Miru Furlan, koja je prva domaća glumica koja je igrala u sceni grupnog seksa.
Treba naglasiti i to kako je za ovaj film prodano skoro 870 hiljada ulaznica za bioskop.
Mira Furlan u filmu Horvatov izbor
Nada Simić
Pre više od 45 godine, dana 4. februara 1973. godine, predstava Kosa je zabranjena u Jugoslaviji zbog navodnog negativnog uticaja na omladinu, jer se u njoj 16-godišnjakinja skinula gola.
Mjuzikl je iz više razloga uzdrmao tadašnju scenu, a jedan od njih je i to što se suprotstavljao postojećem moralu i njegovim strogim propisima, čak i u pogledu nagosti.
Nije to bilo vreme skidanja, i zato je pravu revoluciju izazvalo i skidanje lepotice Nade Simić, tada 16-godišnje devojke za kojom se okretao ceo grad.
Neda Arnerić
Neda Arnerić razgolitila se u filmu „Shaft in Africa“ (1973), u kojem glavnu ulogu igra Ričard Raundtri. Glumica je igrala Džazar, zavodljivu devojku veoma slobodnih shvatanja, koja se nabacuje detektivu. Neda je tada imala samo 21 godinu.
Najsjajnija mlada glumačka zvezda ugasila se na najtragičniji način

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.