Frid: Na Vladi Kosova da odluči

Izvor: B92, 17.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Na Vladi Kosova da odluči

Priština, Čaglavica, Beograd -- Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid rekao je u Prištini da je na Vladi Kosova da odluči hoće li prihvatiti takozvani plan o šest tačaka UN.

"Vlada Kosova je vlada suverene države koja treba da sasluša druge, ali da sama odlučuje o interesima svoje države", rekao je Frid na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan o šest tačaka je privremeno rešenje, a SAD ostaju pri svojoj podršci i prijateljstvu prema Vladi Kosova.

Jeremić: Podela nije na stolu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da "podela Kosova nije na stolu" i da to nije predmet diskusije o planu od šest tačaka.

"Dogovor o šest tačaka podrazumeva izvestan režim u kome UN imaju precizno definisanu ulogu. Onog trenutka kada Euleks ustanovi statusnu neutralnost, otvara se prostor za punu saradnju sa njim gde god to na Kosovu bilo", rekao je Jeremić za RTS.

Jeremić je rekao i da bi "misija Euleks trebalo da postupa isto kao i UNMIK, u skladu sa Rezolucijom 1244".

Američki diplomata se zauzeo za što brže uspostavljanje misije Euleks na celom Kosovu.

"Složili smo se da ubuduće nađemo rešenje koje će uzeti u obzir stav Vlade Kosova da ne prihvati plan o šest tačaka i da istovremeno uzmemo u obzir želju Vlade Kosova za raspoređivanje Euleksa po dogovoru iz februara ove godine, kao želju Kosova za približavanje Evropskoj uniji", rekao je Frid.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju istakao je da su sa pomoćnikom američkog državnog sekretara razgovarali o aktuelnim problemima u procesu uspostavljanja misije Euleks i podvukao da institucije Kosova ostaju pri stavu da je plan od šest tačaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv.

"To smo preneli i gospodinu Fridu. Kosovske institucije zalažu se za što brže uspostavljanje misije EU pod uslovima koji su utvrđeni u Ustavu Kosova i planovima međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i planovima EU iz februara ove godine", rekao je Sejdiju.

"Mi duboko verujemo u podršku SAD i EU na našem putu", rekao je kosovski predsednik.

Ističući da je za kosovske institucije plan od šest tačaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv, premijer Hašim Tači je istakao da je Euleks bio i ostao "dobrodošao za institucije Kosova" i da su institucije Kosova spremne za usku saradnju sa misijom kako bi delovala na celoj teritoriji Kosova.

Ekskluzivni intervju koji je Hašim Tači dao novinarki B92 Danici Vučenić biće emitovan sutra u emisiji Kažiprst B92 u 9.30 časova.

Džons: Saopštenje SB nije preduslov

Predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN nije preduslov za razmeštanje misije EU na Kosovu koja bi trebalo da do decembra postane operativna, izjavio je visoki zvaničnik Stejt departmenta Stjuart Džons.

U intervjuu agenciji Beta, Džons je rekao da između Prištine i Beograda nema neslaganja oko razmeštanja Euleksa, već oko plana od šest tačaka koji je Beograd usaglasio sa UN.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Balkan istovremeno je rekao da se nada da će neslaganja koja postoje u Prištini "biti rešena u narednim danima".

Na pitanje očekuje li da će o tome biti postignuta saglasnost u Savetu bezbednosti UN, Džons je rekao da bi to "bilo dobro", ali da to za SAD ne predstavlja preduslov.

Maratonski pregovori

U maratonskim pregovorima kosovskog predsednika i premijera, Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija, sa diplomatama zapadnih zemalja minule nedelje, nije pronađeno rešenje za tih šest tačaka.

Ukoliko današnja poseta pomoćnika američkog državnog sekretara ne donese obrt u pregovorima, ne može se očekivati da će u Prištini promeniti stav i prihvatiti ponuđeni predlog iz plana o preustrojstvu budućeg međunarodnog prisustva, koje podrazumeva i raspoređivanje Euleksa.

Analitičari u Prištini kažu da bi prihvatanje plana za kosovsko rukovodstvo značilo i formalno gubljenje suvereniteta na severu Kosova, mada on suštinski ne postoji.

Zbog toga kosovski lideri traže upravo garancije da prihvatanje plana ne znači podelu i gubitak formalnog suvereniteta na severu Kosova. Prištinski mediji su, međutim, preneli, pozivajući se na diplomatske izvore, da se ponuđeni plan ne može menjati.

U trenutku kada nema nagoveštaja dogovora, izgleda da i diplomatama i kosovskim liderima odgovora da ostanu na svojim pozicijama i sačekaju poteze Brisela i Njujorka.

Protest nevladinih organizacija

Više navladinih organizacija na Kosovu najavilo je demonstracije u sredu u Prištini protiv "nametanja uslova za razmeštanje Euleksa".

Organizatori protesta najavili su da će se okupiti i da bi izrazili nezadovoljstvo zbog "netransparentnosti kosovskih zvaničnika", predsednika i premijera, tokom pregovora s međunarodnom zajednicom, dogovorenih prethodno između Beograda i Njujorka.

Iz ta dva centra, međutim, nagovešteno je da bi, bez obzira na neslaganja, bilo moguće otvoriti vrata Euleksu, da profunkcioniše početkom decembra.

Takvom odlukom, raspoređivanje Euleksa na severu Kosova bilo bi zaobiđeno, mada bi se ostavio prostor da se o tome još razgovara.

Štampa u Prištini navodi da su Sejdiju i Tači pripremili pismo koje će poslati visokom predstavniku EU Havijeru Solani, i da od njega takođe očekuju pisanu potvrdu o razmeštanju Euleksa na Kosovu, kojom će garantovati mandat Euleksa kakav je predviđen Akcionim planom Saveta ministara EU, donetim pre proglašenja nezavisnosti.

Vlasti u Prištini su pod pritiskom i domaće političke javnosti zbog netransparentnosti pregovora o šest tačaka.

Pored opozicije, kritičke tonove kosovskom predsedniku i premijeru uputile su i nevladine organizacije, a neke od njih, kao što je pokret Samoopredeljenje za ovu nedelju najavile su demonstracije.

Novinar NIN-a Stevan Nikšić očekuje da će američki diplomata biti uspešniji u svojoj misiji od evropskih kolega jer je Priština tradicionalno bliska Vašingtonu.

"Ima jedna zanimljiv detalj. U Beogradu je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmeta Stjuart Džons. On će se videti sa nekoliko ovdašnjih visokih funkcionera. Ja mislim da je ta misija u nekoj vezi s misijom Danijela Frida u Prištini”, kaže Nikšić.

Bivši kosovski premijer Agim Čeku predlaže kosovskim institucijama da upute zvaničan poziv Euleksu za razmeštanje na čitavoj teritoriji Kosova i da misija počne rad 2. decembra i da drugi plan, osim Ahtisarijevog, ne treba prihvatiti.

"Novi plan je pokušaj da se uspostavi treći nivo vlasti na Kosovu i inicira novi pregovarački proces, a to sve navodi na ideju o teritorijalnoj podeli Kosova", smatra Čeku.

O.Ivanović: Priština ne odbija plan UN samostalno

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da sumnja da kosovski zvaničnici samostalno odbijaju plan UN o šest tačaka i ocenio da i pojedinim velikim silama ne odgovara jačanje UNMIK-a.

Ivanović je za KiM radio iz Čaglavice kazao da odbijanje tog plana pokazuje da vlasti u Prištini "ne shvataju realnost".

"Mislim da kosovskim Albancima kao da nije stalo do normalizacije situacije i kao da ne prihvataju da je Srbija, u skladu sa pismom Ban Ki Muna, dobila iz Njujorka zadatak da radi na nekim pitanjima zajedno sa misijom UN. Drugi autoriteti ne postoje dok god postoje Ujedinjene nacije", rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, za sada nije jasno da li će američki izaslanik Danijel Frid pokušati da ubedi kosovsko rukovdstvo da prihvati plan.

Ivanović je dodao da ne veruje da su Albanci samostalni u odluci da se odupru planu.

"Mislim da i nekim velikim silama ne odgovara da se kroz afirmaciju plana od šest tačaka zapravo ojača uloga UNMIK-a. Rekonfiguracija UNMIK-a podrazumeva i smanjenje broja i istovremeno jačanje uticaja. UNMIK ostaje, i to je ono što mnogi nisu predvideli kad su se odlučili za jednostrano priznavanje nezavisnost Kosova", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Frid danas na Kosovu: gde je mač za najnoviji čvor?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008

PRIŠTINA - Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Danijel Frid boravi danas u poseti Prištini, u nastojanju, kako se ovde procenjuje, da Priština promeni stav i prihvati ponuđeni plan preustrojstva budućeg međunarodnog prisustva, koje podrazumeva i raspoređivanje Euleksa...U pregovorima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danijel Frid danas na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2008

Danas će Kosovo posjetiti zamjenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Danijel Frid. Vlada Kosova ponovila je da je privržena potpunom sprovođenju Ahtisarijevog plana na cijeloj teritoriji Kosova ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kosovo: Dolaze Amerikanci

Izvor: RTS, 17.Nov.2008

Sjedinjene Američke Države prepustile kosovskim liderima odluku o planu generalnog sekretara UN o razmeštanju Euleksa. Kosovski zvaničnici i dalje odbijaju dokument, tvrdeći da narušava "teritorijalni integritet" Kosova. Albanci spremaju demonstracije. Jeremić: Podela nije opcija, Euleks kao UNMIK...Kosovska...

Nastavak na RTS...

Kosovo: Stigli Amerikanci

Izvor: RTS, 17.Nov.2008

Sjedinjene Američke Države prepustile kosovskim liderima odluku o planu generalnog sekretara UN o razmeštanju Euleksa. Kosovski zvaničnici i dalje odbijaju dokument, tvrdeći da narušava "teritorijalni integritet" Kosova. Albanci spremaju demonstracije. Jeremić: Podela nije opcija, Euleks kao UNMIK...Kosovska...

Nastavak na RTS...

Frid: Vlada Kosova sama da odluči o planu UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008

PRIŠTINA - Zvaničnik američkog Stejt departmenta Danijel Frid izjavio je danas u Prištini da je Vlada Kosova vlada suverene države i da sama treba da odluči da li će prihvatiti takozvani plan UN o šest tačaka..."Vlada Kosova je vlada suverene države, ona treba da sasluša druge, ali sama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

D. Frid: Euleks što pre na celom Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2008

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Danijel Frid pružio je garancije kosovskim institucijama, koje su odbacile plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, da rešenja u okviru šest tačaka nisu stalna.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.