Priština ne prihvata   plan za misiju EU

Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština ne prihvata plan za misiju EU

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih američkih država za Balkan Danijel Frid juče nije uspeo da ubedi predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija da prihvate plan od šest tačaka o razmeštanju Euleksa na Kosovu i Metohiji koji su usaglasili Srbija i UN.

- Razgovarali smo o načinu kako da Euleks bude raspoređen na celoj teritoriji Kosova. O zahtevima lidera Kosova obavestiću svoje evropske kolege jer moramo naći način da dođemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do dogovora o što bržem razmeštanju Euleksa na celoj teritoriji Kosova - rekao je Frid i ocenio da je 2. decembar odličan datum za početak razmeštanja Euleksa.

Frid smatra da plan od šest tačaka nije trajni, već da se radi o privremenom dokumentu. On je naglasio da Kosovo ima svoju vladu i da se s njom mora postići dogovor o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva.

- Mi poštujemo Vladu Kosova kao vladu nezavisne države, ali Euleks treba da bude razmešten na celom Kosovu - istakao je Frid posle sastanka sa Tačijem i Sejdijuom, koji je trajao više od dva sata.

Premijer Kosova Hašim Tači, uz zahvalnost Sjedinjenim američkim državama, podsetio je da je stav kosovskih institucija o sporazumu Srbije i Unmika o raspoređivanju Euleksa jasan.

- Mi ne prihvatamo sporazum jer je on suštinski neprihvatljiv - izjavio je Tači dodajući da je Priština spremna za nastavak kon­sultacija o uslovima za raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

Euleks može i bez SB UN

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Stjuart Džons izjavi je juče za Betu da između Prištine i Beograda nema neslaganja oko razmeštanja Euleksa, već oko plana od šest tačaka koji je Beograd usaglasio sa Ujedinjenim nacijama.

- Srbija je tražila da se o razmeštanju Euleksa izjasni Savet bezbednosti UN. Ako možemo da postignemo dogovor, biće dobro, ako ne možemo, verujem da se svi slažemo da je važno da se Euleks razmesti - rekao je američki zvaničnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.