Zimnica: Tradicionalni recept za savršeni ajvar!

Izvor: Svet plus, 10.Sep.2024, 10:34

Zimnica: Tradicionalni recept za savršeni ajvar!

Priprema zimnice ne bi bila potpuna bez domaćeg ajvara, jednog od najomiljenijih specijaliteta. 

Ajvar je savršen dodatak mnogim jelima i odličan način da sačuvate bogatstvo ukusa crvenih paprika i patlidžana za zimu.

Sastojci:

10 kg crvenih paprika

2-3 patlidžana (po želji)

3-4 čena belog luka (opciono)

500 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)

So po ukusu

Sirće (opciono, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << za pikantniji ukus)


Priprema:

Prvo operite crvene paprike, pa ih ispecite na roštilju, šporetu ili u rerni dok ne postanu potpuno crne spolja. Cilj je da kožica postane tanka i lako se skida.  Nakon pečenja, paprike stavite u posudu i prekrijte ih folijom ili krpom da bi se lakše oljuštile. Nakon desetak minuta, oljuštite paprike, uklonite semenke i drške. Možete ih i ocijediti od suvišne tečnosti.

Foto: Freepik.com

Ukoliko želite, ispecite i patlidžan na isti način kao paprike. Patlidžan dodaje kremastu teksturu i bogatiji ukus ajvaru. Kada su paprike i patlidžani oljušteni, sameljite ih u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. Možete dodati i čenove belog luka za dodatnu aromu.

U veliki tiganj ili šerpu sipajte ulje i zagrejte ga. Zatim dodajte mlevene paprike i patlidžan, pa pržite na srednjoj vatri. Ovo je ključni deo procesa – ajvar se prži dok ne postigne gustinu i sjaj. Potrebno je povremeno mešanje kako ne bi zagoreo. Prženje može trajati 2-3 sata, u zavisnosti od količine i željene gustine. Pred kraj prženja dodajte so po ukusu. Ako želite malo pikantniji ajvar, možete dodati i malo sirćeta.

Kada je ajvar gotov, još vruć ga sipajte u sterilisane tegle. Tegle dobro zatvorite i okrenite ih naopako kako bi se stvorio vakuum. Ostavite ih tako dok se potpuno ne ohlade.

Saveti:

Kvalitetna, mesnata crvena paprika je ključ za ukusan ajvar.

Patlidžan nije obavezan, ali daje bogatiju teksturu.

Strpljenje je najvažnije – ajvar postaje bolji što ga duže pržite.

Vaš domaći ajvar je spreman da obogati zimnicu i upotpuni svaki obrok!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.